Vjerovato ste već čuli za pojavu nazvanu “selfi zglob”, ali sada imamo nešto što nije samo još jedan savremeni medicinski problem – već nešto mnogo veće.

Izgleda da bi u vratu mogla da počne da nam raste nova kost, za šta su “krivi” naši pametni telefoni… ili život sa modernom tehnologijom uopšte.

Vrijeme koje provodimo buljeći u ekrane naših pametnih telefona uzima danak, pa će tako intenzivna upotreba tehnologije vremenom blago transformisati naš skelet. Naime, nekim mladim ljudima su počeli da se razvijaju koščati šiljci iznad vrata.

Izbočena lobanja, poznata još i kao spoljna okcipitalna (potiljačna) izbočina, ponekada je toliko velika da možete da je osetite pod pritiskom prstiju na dnu lobanje.

“Bio sam kliničar 20 godina i u posljednjih desetak otkrivam sve više pacijenata sa tom izraslinom na lobanji”, rekao je medijima australijski naučnik David Sahar, sa Univerziteta Sunshine Coast.

Uzročno – posljedična veza još nije potpuno ustanovljena, ali je moguće da izraslina nastaje kao posledica stalnog savijanja vrata pod neudobnim uglovima kako bismo mogli da vidimo što se dašava na ekranu pametnih telefona.

Glava čoveka je teška skoro pet kilograma, pa svako naginjanje napred dosta napreže vrat. Preciznije, napreže zadnji dio vrata, od ispupčenja potiljačne kosti, pa do izbočine koju čini šiljati nastavak sedmog vratnog pršljena.

Snažni mišići tog dijela uspravljaju glavu i naginju je u nazad. Od učestalog savijanja vrata, smatraju stručnjaci, nastaje takozvani “tekstualni vrat”.

Tekstualni vrat (engl. text neck) u stanju je da poveća pritisak na mjesto na kome se vratni mišići dodiruju sa lobanjom.

Tijelo tada, vjerovatno reaguje izgradnjom nove kosti, što za rezultat ima pojavu šiljatog ispupčenja. Time težina ostaje raspoređena na veću površinu, prenosi b92.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...