Pucketanje prstima i drugim zglobovima za neke ljude predstavlja često činjenu naviku, zbog koje nerijetko bivaju kritikovani i prepadani artritisom i drugim poremećajima.

Zbog svega toga, mnogi su željeli jednom za sva vremena otkriti šta zaista to izaziva, te konačno otkloniti dileme.

Jedan ljekar je odlučio da na svom tijelu napravi eksperiment, s kojim je počeo prije tačno 60 godina, a cilj je bio da vidi da li će dobiti artritis ili ne, i tako da na svom primjeru pokaže pravu istinu.

Radilo se o “pucketanju” samo jednom rukom, dok se trudio da tu naviku nikada ne prenosi i na drugu ruku. Sve to je po nekim mišljenjima trebalo izazvati oštećenje tkiva, koje je i osnovni problem kod artritisa.

Ipak, cijelih šest decenija kasnije, problemi sa jednom rukom se nisu javili, što je dovoljno bilo da zaključi kako pucketanje u zgobovima u stvari najviše smeta ljudima sa strane koji to slušaju.

Šta je to u stvari?

Namjerno izazvano pucketanje zglobovima u stvari je rezultat postojanja dva plina, kisika i azota i pucanja njima kreiranih mjehurića. U zglobu se nalazi tzv. sinovijalna tečnost, koja služi za podmazivanje kostiju da lakše kližu te da se ne trljaju jedna od drugu. Kada se savije ili povuče prst, povećava se prostor između kostiju i nastaje negativan pritisak.

Iz ove tečnosti se tada ispušta azot i kisik, te se stvaraju plinski mjehurići koji pucaju. Sve to nema veze sa uništavanjem tkiva, što je i pomenutim eksperimentom i definitivno potvrđeno. Jednostavno, artritis izazivaju drugi uticaji na zglobove poput teškog fizičkog rada, povreda i genetskih predispozicija.

KOMENTARI:
Loading...