Ljudi proučavaju anatomiju svoga tijela hiljadama godina, ali izgleda kako još uvijek postoje tajne koje ne znamo. Tako su naučnici ovih dana otkrili da imamo još jedan organ, o kojem sve vrijeme nismo imali pojma. Što je još zanimljivije, ispada kako je jedan od najvećih u našem tijelu. Ono za što se mislilo da su gusta povezana tkiva širom tijela zapravo je cijela mreža tekućinom ispunjenih odjeljaka koji djeluju kao amortizeri.

Novo otkriće ne samo da će promijeniti naše razumijevanje ljudskog tijela, već naučnici tvrde kako bi moglo pomoći objasniti zašto se rak širi nakon što napadne određena područja. Pod nazivom “intersticij”, međusobno povezani odjeljci djeluju poput “autoceste pokretne tekućine” koja se nalazi ispod gornjeg sloja kože, prekriva probavni trakt, pluća i cijeli mokraćni sistem te okružuje arterije, vene i tanak sloj vezivnog tkiva između mišića.

Ljudsko tijelo sadrži ogromne količine tekućine. Više od polovine toga nalazi se unutar ćelija, a ima je i u srcu, krvnim žilama, limfnim čvorovima i limfnim žilama. Ostatak je poznat kao međuprostor. Istraživači sada kažu kako je mreža u kojoj se nalazi ta međuprostorna tekućina zapravo poseban organ, i to možda čak jedan od najvećih organa u tijelu. Intersticij se sastoji od jakih (kolagenskih) i fleksibilnih (elastičnih) vezivnih tkiva proteina, s intersticijalnom tekućinom koja se kreće unutar.

Obezbeđujući “autoput” za tečnost da se kreće po tijelu, međupovezane ćelije intersticijuma možda šire rak po tijelu.

Novo revolucionarno otkriće u ljudskoj anatomiji moglo bi omogućiti naučnicima da naprave nove testove na kancer.

“Ovo otkriće ima potencijal da dovede do dramatičnog napretka u medicini, uključujući mogućnost da direktno prikupljanje interstitijalne tečnosti postane moćan dijagnostički alat”, izjavio je dr. Neil Theise za Daily Mail.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...