Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osjećaj sitosti i podstiče varenje. Ako želite da se brzo zasitite i pritom sačuvate vitku liniju, jedite kelerabu, savjetuju nutricionisti.

Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbjeđuju duži osećaj sitosti i podstiče varenje, zbog čega se posebno preporučuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma.

Keleraba je odličan izvor vitamina C (62 miligrama u 100 grama), pa samim tim jača imunitet, neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala i usporava starenje. Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Stabilizuje i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kod hipoglikemije i dijabetesa. Osim toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdijvanje krvi kiseonikom i na taj način okrepljuje i snaži cijelo tijelo.

Redovnim konzumiranjem svježe kelerabe smanjuje se i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišeni krvni pritisak. Otklanja opstipaciju, a dobro upućeni tvrde da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva. Osim toga, povoljno djeluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Ublažava edeme, kandidijazu i virusne infekcije.

KOMENTARI:
Loading...