Među začinskim biljkama karanfilić u kuhinji treba da ima posebno mjesto. Osim što daje veoma prijatan ukus kompotima i kuvanom vinu, koje narod smatra “lijekom protiv prehlade”, djelotvoran je i kod drugih bolesti.

S obzirom na to da posjeduje protivupalno, antibakterijsko i antioksidativno svojstvo, ulje karanfilića se koristi protiv zubobolje, a sprječava i stvaranje krvnih ugrušaka.

Pruža olakšanje kod bolesti disajnih puteva, astme i bronhitisa, ali i kod artritisa i reume. Pokazalo se da uspešno eliminiše parazite, gljivice i bakterije iz crijeva, a pozitivno utiče i na mentalne sposobnosti i kreativnost.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sa uzimanjem ovog začina treba biti oprezan i ne pretjerivati u količinama, zbog moguće pojave alergija. Ne treba mu pripisivati moći koje ne posjeduje i vjerovati da može da zamijeni oficijelni lijek za određenu bolest, koji je, primjera radi, propisao ljekar.

KOMENTARI:
Loading...