Kada vaše tijelo pokušava nešto da vam poruči, recimo, da vam nedostaju neki vitamini ili minerali, nekada šalje čudne signale.

Predstavljamo vam pet neobičnih upozorenja koja ukazuju na to da vam nedostaju neki vitamini i minerali.

Pukotine u uglovima usana

Nedostaju vam željezo, cink i vitamini B grupe kao B2, B3 i B12. Problem možete riješiti ako ishranu obogatite ribom, živinskim mesom, paradajzom, blitvom, kikirikijem i mahunarkama. Apsorpcija željeza je bolja ako unosite dovoljno vitamina C, pa pomenute namirnice kombinujte sa brokolijem, paprikom, keljom i karfiolom, prenosi B92.

Crveni osip na licu i opadanje kose

Biotin (B7) poznat je kao vitamin kose. Iako vaše tijelo može da skladišti vitamine rastvorljive u mastima, poput A, D, E i K, ne može da čuva rezerve većine vitamina iz B grupe, koji su rastvorljivi u vodi.

Ishranu bi trebalo da obogatite jajima (obavezno termički obrađenim!), lososom, pečurkama, karfiolom, orašastim i bobičastim plodovima, kao i bananama.

Crvene ili bijele bubuljice na obrazima, butinama i rukama

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline i vitamini A i D. Ovaj problem možete riješiti ako obogatite ishranu morskom ribom i orašastim plodovima poput oraha i badema i sjemenkama kao što su lanene i heljdine.

Za vitamin A, “navalite” na zeleno lisnato povrće i šargarepu i paprike, dok vam D vitamin može obezbijediti sunčeva svjetlost ili suplement.

Trnjenje i ukočenost ruku, stopala ili drugih djelova tijela

Nedostaju vam vitamini B grupe (B9, B6 i B12). Moguće je da pomenute simptome prati i anksioznost, depresija, anemija i hronični umor. Ukoliko se prepoznajete u ovim simptomima, posegnite za spanaćem, cveklom, mahunarkama, jajima, morskim plodovima i živinskim mesom.

Grčevi u mišićima

Nedostaju vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Naročito ste u riziku ako vrijedno trenirate, jer znojenjem gubite više minerala i vitamina rastvorljivih u vodi (poput onih iz B grupe).

Jedite više banana, badema, lješnika, bundeve, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija i tamnozelenog lisnatog povrća.

KOMENTARI:
Loading...