Postoji više načina kako depresija može utjecati na mozak. Stručnjaci nisu sigurni zašto depresija dovodi do kognitivne disfunkcije, ali se slažu da postoji određena veza. Kognitivna disfunkcija dovodi do osjećaja koji se najbolje može opisati kao “mozak u magli”, gdje pacijent osjeća manjak koncentracije, fokusa, te manjak memorije.

Depresija ima veliki utjecaj na dio mozga koji je posvećen upravo memoriji. Problemi koji se razvijaju iz nedostatka pamćenja i problema u fokusiranju zbog depresije su brojni. Oni mogu dovesti do trenja u odnosima, da se oporavljate od depresije teže, pa čak i uzrokovati fizičke povrede.

Jedan od načina da depresija utječe na mozak je i područje fokusa. Kada je umanjena vaša sposobnost da se fokusirate, stvari koje ste čuli ili pročitali nisu se pravilno pohranili u vašu “memorijsku banku”. Tako, naprimjer, ako je vaš supružnik tražio od vas da pokupiti neke stvari u dućanu, može vam se desiti da zaboraviti jedan ili više predmeta ili čak da se zaustavite u radnji s upitnikom iznad glave. Iako ovaj nedostatak fokusa može izgledati kao rezultat nepažnje, depresija je glavni uzrok.

Patite li od depresije, na poslu se također može stvoriti niz problema. Problemi s pamćenjem i fokusom mogu dovesti do problema u završetku zadatka onako kako je ispravno. Rezultirajući stres može napraviti veći izazov kada je u pitanju depresija.

Postoje načini kako se osloboditi od depresije i povratiti u prvobitno, svježe stanje. Koristeći neke od prirodnih rješenja, “dobit” ćete svoj život nazad.

Vježba je vjerojatno nešto što se najčešće preporučuje kao prirodni tretman za depresiju. Pokretanje vašeg tijela i to svakodnevno, je odličan način da se izbavite iz depresije, savjetuje Worldhealthinfo.

Možete uspješno povećati svoj nivo serotonina. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, kao što su losos i zdrave masti poput kokosovog ulja su također preporučljivi. Jedući hranu s proteinima također će se povećati nivo serotonina. Na kraju smanjite ili skroz prestanite konzumirati kofein.

Komentari: