Portrait of the young woman with the broken off head

Uprkos redovnom provođenju propisane terapije, simptomi osnovne bolesti bivaju pojačani, a meteoropatske tegobe izraženije su i kod žena u menopauzi.

Na vremenske oscilacije reagiraju gotovo svi, ali ih najteže podnose hronični bolesnici. Uprkos redovnom provođenju propisane terapije, simptomi osnovne bolesti bivaju pojačani, a meteoropatske tegobe izraženije su i kod žena u menopauzi.

Ukoliko organizam zdravog čovjeka reagira burno na promjenu vremena, preporučuje se detaljan ljekarski pregled kako bi se ustanovilo da li se radi o početku nekog oboljenja.

Trenuci opuštanja

Uznemirenost i razdražljivost. Promjena vremena nepovoljno utječe na nervni sistem, pa određeni dio dana treba odvojiti za opuštanje. Savjetuje se odmor u tihoj, zamračenoj prostoriji, tuširanje neizmjenično toplom i hladnom vodom, a preporučuje se i čaj od matičnjaka.

Depresija, slabost, umor i apatija. Stres pojačava apatiju i iscrpljenost, zbog čega treba što više odmarati i izbjegavati psihički i fizički napor. Neophodno je uzimati što više voća i povrća.

Nesanica, pad energije i koncentracije. Najbolji lijek za slabu koncentraciju i osjećaj “gubljenja snage” je prehrana. Treba izbjegavati teške namirnice i jesti što više žitarica, povrća, voća i mliječnih proizvoda s niskim postotkom masti, a od velike pomoći je i umjerena fizička aktivnost.

Nizak pritisak i usporen puls. Kod onih koji pate od niskog pritiska može doći do još izraženije hipotenzije. Preporučuje se konzumiranje veće količine tečnosti – vode, ali ne hladne, kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova. Prehranu obogatite žitaricama i ribom.

Povišen krvni pritisak i ubrzan puls. Izbacite namirnice bogate masnoćama, izbjegavati cigarete, kofein i alkohol, a uzimajte dosta tečnosti (vode, čajeva od ljekovitog bilja), uz laganu hranu bogatu vitaminima i mineralima. Preporučuje se i umjerena fizička aktivnost.

Vlaga u zraku

Kardiovaskularne tegobe. Osim posebnog režima prehrane, koji je propisao ljekar, unosite što više tečnosti, najmanje dva litra vode dnevno, a korisna je i umjerena fizička aktivnost.

Astma i alergije. Povećanje nivoa vlage u atmosferi, kao i visok postotak alergena u zraku, pogoršavaju tegobe koje prate astmu i razne vrste alergija. Uz redovnu terapiju preporučuje se mirovanje, uz veću količinu tečnosti i lagane obroke.

Reumatske bolesti. Bolovi u zglobovima, kostima i mišićima naročito su izraženi prilikom promjene zračnog pritiska, ali i u slučaju varijacija temperature. Patite li od ovih tegoba, stručnjaci preporučuju konzumiranje hrane bogate kalcijem i omega-3 masnim kiselinama (losos i tunjevina), kao i biljne obloge i kupke.

Najčešći simptomi 

1. Psihički: umor, nagle promjene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost, nesanica.

2. Fizički: glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, reumatske tegobe, bolovi u mišićima.

3. Kardiovaskularne bolesti: pogoršanje stanja u vidu ubrzanog rada srca, porast krvnog pritiska.

4. Digestivni trakt: izražen gastritis i bolovi u stomaku u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

5. Nagla promjena vremena izaziva veću učestalost srčanih i moždanih udara, upale pluća i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Kako ublažiti tegobe

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi redovno pratiti biometeorološku prognozu i ponašati se u skladu s uputstvima.
Zdrava prehrana, konzumiranje voća, povrća i tečnosti (vode i biljnih čajeva) također mogu ublažiti tegobe nastale usljed promjene vremena. Ne preporučuju se previše rashlađena i slatka pića, kao i alkohol.
Dovoljno spavajte i odmarajte se tokom dana.

Prevencija
Izbjegavajte veći fizički napor, boravite što više na otvorenom, konzumirajte dovoljno vitamina (iz voća i povrća) i tečnosti, izbjegavajte alkohol. U slučaju izraženijih simptoma neophodna je konsultacija s ljekarom koji će odrediti terapiju, a hroničnim bolesnicima eventualno korigirati dnevne doze lijekova.

KOMENTARI:
Loading...