Zdravi raspon krvnog tlaka može održati srce jakim, pa čak i pomoći da živite duže.

Tu dolazimo do DASH prehrane,  koja dokazano snižava krvni tlak i već je nekoliko godina zaredom rangirana među najzdravijim vrstama prehrane.

DASH je kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension, što u prijevodu znači Dijetalni pristupi zaustavljanju hipertenzije. Ovu dijetu dizajnirao je američki Nacionalni institut za srce, pluća i krv, kako bi pomogla ljudima da prehranom utječu na razine krvnog tlaka.

U DASH dijeti naglasak je namirnicama biljnog porijekla, niskom unosu natrija i umjerenim obrocima. Za razliku od ostalih planova prehrane, DASH ne zahtijeva namirnice koje je teško pronaći ili post.

Povrće, voće i nemasni mliječni proizvodi okosnica prehrane

DASH dijeta bazira se na povrću, voću i nemasnim mliječnim namirnicama –  ali i umjerenim količinama cjelovitih žitarica, ribe, peradi i orašastih plodova, prema Mayo klinici. Kada je riječ o hrani na biljnoj bazi, više je bolje. Voće i povrće puni su kalija, minerala koji pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka tako što drži razinu natrija pod kontrolom.

Namirnice bogate kalijem su banane, krompir, avokado i slatki krompir ili batat. One su također bogate vlaknima – zajedno s cjelovitim žitaricama – koje su još jedan ključni nutrijent za zdravlje srca. 

Proteini su neophodni dio uravnoteženog obroka, a nemasno meso je povezano sa zdravijom razinom krvnog tlaka. Treba jesti ribe bogate omega-3 masnim kiselinama – poput lososa, haringe i tune – koje mogu pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola.  Zatim dodati mliječne proizvode bez masti, koji imaju manje kalorija i zasićenih masti koje začepljuju arterije.

Slatkiši, kolači i slatka pića dodaju prazne kalorije u prehranu i  mogu povećati krvni tlak i razinu kolesterola. Ne morate se potpuno odreći sladoleda ili kolača, ali ih nemoj jesti više od jednom ili dvaput tjedno.

Zasićene masti povećavaju razinu ‘lošeg’  LDL kolesterola u krvi, što dodatno povećava rizik za kardiovaskularne bolesti. Zasićene masnoće ‘skrivaju’ se u masnom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i tropskim uljima poput kokosovog, palminih koštica i palminih ulja – stoga ograničite te namirnice i držite svoje obroke malima.

Zamijenite punomasni sir hummusom u sendvičima, i kuhajte s maslinovim uljem umjesto kokosovog.

(SB / Zena)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...