Kora banane je izuzetno bogata vitaminima. Drugi put kad odlučite pojesti bananu, zasigurno nećete tako olako baciti u otpad njenu koru.

Naime, iako mnogi to ne znaju, kora banane korisna je kao i sama voćka. Bogata je nutrijentima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu kod mršavljenja i popravljaju vaše raspoloženje, piše Daily Mail.

Kora koju ste do sada smatrali otpadom pomaže i u regulisanju probave, te djeluje na opće poboljšanje cijelog organizma.
– Kora banane bogata je vitaminima B6 i B12, vitaminima A, C, magnezijem i kalcijem, a u sebi sadrži i vlakna i proteine, kaže nutricionistica Laura Flores.
Vitamin A pomaže u održavanju zdravih zuba, kosti i mekih tkiva, dok vitamin B povoljno djeluje na imunosistem i sprečava nastanak neuroloških i kardioloških bolesti. Ovaj vitamin također reguliše nivo šećera u krvi i na taj način može poboljšati vaše raspoloženje. Nadalje, vitamin B odličan je izvor antioksidansa koji potiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja. Tome pridonosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana, pa omogućuje da se duže osjećate sitima.
Osim što je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, kora banane pomaže i kod podizanja raspoloženja jer sadrži triptofan, ključnu supstancu za proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, koji svojim lučenjem pruža osjećaj zadovoljstva. Nivo serotonina u mozgu također može utjecati i na kvalitetu sna, a što ga je više u organizmu, manje je vjerovatno da ćete imati problema sa spavanjem.
Nutricionisti savjetuju da koru banane stavite u svoj smoothie ili je konzumirate kuhanu ili pečenu. Ipak, budite sigurni da su banane organskog uzgoja i da nisu špricane pesticidima, jer u tom slučaju kora banane može vam donijeti više štete nego koristi.

KOMENTARI:
Loading...