Novogodišnja slavlja nemoguća su bez alkohola.

Važno je znati piti kako jutro poslije ne biste imali problema.

Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati sljedećeg jutra. Mahmurluk će biti slabiji ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz duži period i ako osoba, dok pije, konzumira i hranu.

Neka alkoholna pića uzrokuju izraženiji mahmurluk. Pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, viskija i crnog vina, uzrokovat će jači mahmurluk nego pića poput džina i votke, koja ne sadrže metanol.

Vino, šampanjac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka sadrži manje tih elemenata.

Nutricionisti predlažu da, prije konzumiranja alkohola, pojedete nešto i popijete dvije, tri čaše vode.

– Hrana, pogotovo masnija (kašika maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju. Prije i poslije slavlja pijte puno obične vode. Nekoliko čaša čiste izvorske vode, prije spavanja, napravit će čudo i spasiti vas od mahmurluka – kaže nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.

Vrijeme jedino i sigurno liječi mahmurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata. Jedno je sigurno, nećete ga se riješiti trčanjem, znojenjem ili tjelesnom vježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja u prirodi pomoći će da što prije, simptomi mahmurluka, prođu.

– Popijte čašu cijeđenog voćnog soka, jer hrana i pica, koji su bogati voćnim šećerom – fruktozom, pokazali su se efikasnim kod liječenja mahmurluka. Ako osjećate mučninu pomoći će tzv. suha i neutralna hrana, poput krekera i tosta. Takva hrana održava nivo šećera u krvi stabilnim i daje osjećaj sitosti. Prije i nakon konzumiranja alkohola osigurajte adekvatan unos vitamina B grupe (B1, B2 i B6), jer su oni esencijalni u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Ne zaboravite na šoljicu kafe. Iako utjecaj kofeina na liječenje mahmurluk nije naučno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima – kaže Ivković O’Reilly.

U liječenju mahmurluka pomoći će i jaja, orašasti plodovi, čaj od nane i đumbir, a evo i kako:

Jaja – Tijelo, zbog alkohola, proizvodi acetaldehid, otrovnu tvar koja je odgovorna za glavobolju. Kad jetra razgrađuje alkohol, ona koristi enzim alhohol-dehidrogenazu, pri čemu nastaje acetaldehid. On se zatim pretvara u bezopasni acetat, uz djelovanje dva enzima: acetaldehid – dehidrogenaze i glutationa. Kako jetra ima ograničene zalihe ovih enzima, kada veća količina alkohola uđe u krv, te se rezerve potroše, pa se acetaldehid nagomilava. Organizam se može boriti stvaranjem glutationa, ali njegove prirodne zalihe brzo se troše. Zato ga treba nadomjestiti, a to ćete najbrže uraditi konzumiranjem jaja koja sadrže glutation i koja će pomoći u uklanjanju ostataka alkohola.

Orašasti plodovi – Nosite u torbi paketić orašastih plodova. Ne samo da će spriječiti potencijalni mahmurluk, nego će i stabilizirati šećer u krvi i nadoknaditi izgubljene vitamine.

Čaj od nane – Nana je odlična pomoć kod probave koja ujedno ublažava napetost, bolove u stomaku i nadutost te omogućava tijelu bržu detoksikaciju.

Đumbir – U svim oblicima đumbir pomaže pri olakšavanju mučnine, a isto tako djeluje i kao odličan protivupalni lijek. Slatko piće začinjeno đumbirom, čaj, keksi i supa efikasno će djelovati na organizam i ublažiti simptome mahmurluka.

KOMENTARI:
Loading...