22.7 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 12 Jula, 2020

Jogurt kao lijek za visok krvni pritisak

- Oglas -

Žene koje jedu pet ili više porcija jogurta sedmično imaju manje šanse da obole od visokog krvnog pritiska, pokazalo je novo istraživanje.

Jogurt obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje uravnotežavaju svakodnevnu ishranu, jačaju kosti, ali i eliminišu stres i depresiju.

Osim toga, ovaj mliječni proizvod koji je neizostavan dio svakog doručka utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba.

Studija u koju je bilo uključeno na hiljade ljudi, otkrila je da se rizik od visokog krvnog pritiska kod ispitivanih osoba koje su redovno konzumirale jogurt smanjio čak za petinu u odnosu na ljude koji su jogurt jeli samo jednom mjesečno.

Pozitivan efekat jogurta izraženiji je kod žena, jer muškarci inače, mnogo manje jedu jogurt, objašnjavaju istraživači.

Pozitivni efekti po zdravlje ljudi i krvni pritisak bili su još izraženiji kod osoba koje su jogurt kombinovale sa puno voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki.

Naučnici su, naime, utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan, u kombinaciji sa ovim namirnicama, smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 31 odsto.

Ova studija pokazala je, naime, da je redovnom konzumacijom mliječnih prizvoda, naročito jogurta, moguće smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska koji je jedan od vodećih faktora rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Istraživači ove podatke obrazlažu činjenicom da jogurt sadrži velike količine kalcijuma i bjelančevina koje su potrebne za blagotvorno funkcionisanje organizma, čime blagotvorno djeluju na pritisak i rad nadbubrežnih žlijezda.

Osobe koje svakodnevno konzumiraju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 odsto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak.

Pored toga, redovnom konzumacijom jogurta može se regulisati i nivo šećerra u krvi, ali i smanjiti rizik ili ublažiti tegobe osteoporoze.

Preporučuje se jedan jogurt sa niskom procentom masti dnevno, koji će uz redovnu fizičku aktivnost pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar