26.9 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

Jedan lijek za terapiju protiv HIV-a nedostupan, drugog nema povremeno

- Oglas-

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu nema zaliha lijeka Efavirenz, jednog od lijekova koji se koristi kao terapija za osobe zaražene virusom HIV.

Pacijenti zabrinuti. Koriste u međuvremenu zamjenske terapije, čije je redovno snabdijevanje također upitno.

Jedan lijek za terapiju protiv HIV-a izostaje potpuno, drugog nema povremeno. Pacijentima je preporučena zamjenska terapija. Mnogo skuplja. Gdje je nastao problem. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja nema odgovora. Doktori sa KCUS-a kažu, lijek je trebao biti isporučen još početkom maja.

“Raniji je sistem bio da KCUS preko svoje apoteke trebuje lijekve, da direktno nabavlja a onda da to Fond refundira, sada je sistem malo drugačiji dakle mi šaljemo zahtjeve ZZO koji u suštini odobri svaki naš zahtjev međutim onda dolazi do kašnjenja jer oni trebaju da raspišu tender zaista tu proceduru ne znam, nakon tendera treba da potpišu ugovore, pa onda dolazi do situacija da i oni koji su potpisali ugovore, ne mogu nabaviti od dobavljača/proizvođača taj lijek, uglavnom na kraju dolazimo u situaciju da lijekova koji su nama potrebni nemamo na stanju”, kazao je Rusmir Baljić, infektolog (KCUS)

Kako je rečeno doktorima sa KCUS-a, zbog iznenadnog povećanja broja oboljelih od HIV-a, došlo je do nagle potrošnje određenih lijekova, zbog čega dobavljač nije u mogućnosti isporučiti jedan od njih. Zamjensku terapiju odobrila je Komisija federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja. Koja jeste adekvatna, kažu specijalisti. Ali se pacijent mora pratiti.

“Ako sada jednog od ovih lijekova nema, onda ttrebalo naći neki drugi lijek i mjeriti da li je to efikasno ili ne. Nije toliko tragično ako se to napravi ali treba da to rade stručnjaci, zajedno da pacijentima, i da što brže opet dobiju one lijekove koji su dobivali ranije”, kazao je Andrej Trampuž, infektolog iz bolnice “Charite” u Berlinu.

A nepoznato je kada će snabdjevač, odnosno Zavod zdravstevnog osiguranja Federacije uspjeti nabaviti lijek koje nedostaje. Ljekari se nadaju da je nedostatak samo privremen. Iako se sa ovakvim problemima suočavaju od početka godine.

“Ono što smo mi imali priliku čuti je recimo da su ti lijekovi u odnosu na ugovorene količine po nekim cijenama sada poskupili ali vidite da je takav generalno trend u svijetu, i da je moguće da sam ugovarač odustane od ugovora pa znate kako to ide ponovo se mora raspisati tender, trebamo čekati. Nama bi bilo najlakše, a da li bi to u konačnici imalo bolji efekat to je teško reći jer ako vi nemate lijeka u veledrogeriji bez obzira ko ga naručuje on se neće isporučiti”, kazao je infektolog Baljić.

A pacijenti ne mogu i ne smiju biti bez terapije. Doživna je i nužna. U suprotnom, prijeti im pogoršanje zdravstvenog stanja. Svakodnevno, kažu ljekari sa KCUS-a, zabrinuti dolaze u tu zdravstvenu instituciju. I jedni i drugi nadaju se da će lijek Efavirenz, koji je za državu i jeftiniji, uskoro biti dostupan.

(Vijesti.ba)

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci