Naučnici su dugo raspravljali o zdravstvenim koristima i rizicima od jaja, a kontroverze se nastavljaju.

Nedavna studija objavljena u JAMA magazinu povezala je holesterol u jajima sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i rane smrti, čak i kada ih jedemo u manjim količinama, prenosi “Time”.

Ima još mnogo toga što treba da se istraži, ali naučnici, ipak, kažu da je i ovo što se do sada potvrdilo kroz studije, pokazalo da je riječ o zdravoj hrani i da ih ne treba izbjegavati.

Na pitanje da li su jaja zdrava, nutricionisti se slažu da ih proteini i vitamini čine zdravom opcijom.

“Rekao bih da su jaja veoma zdrava, sa 13 esencijalnih vitamina i minerala”, kaže dijetetičar Brigit Zejtlin.

“Plus, oni su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a to je ono što naše telo koristi za izgradnju i održavanje jakih, zdravih mišića.”

Jedno veće jaje ima oko šest grama proteina, ali i 72 kalorije. Jaja su takođe bogata hranljivim sastojcima kao što su biotin, koji pretvara hranu u upotrebljivu energiju, holin, esencijalni mikronutrijent koji pospješuje metabolizam, vitamin A, važan za imuni sistem, lutein i zeaksantn, antioksidanti koji štite tijelo od slobodnih radikala. Jaja su jedina hrana koja prirodno sadrži vitamin D, koji održava kosti jakima, prenosi “Nedeljnik”.

(SB/B92)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...