Kada bi ljudi više znali o tome koliko je ananas (Ananas comosus) ljekovit, vjerovatno bi im češće bio na meniju.

Ovo sočno južno voće su na karipskim ostrvima Gvadalupe otkrili španski i portugalski moreplovci krajem 15. vijeka. Oduševljeni mirisom i ukusom, pokušali su u više navrata da ga presele u Evropu, ali zbog klime ovdje nije uspijevao. Konačno, odnijeli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svijetu, a danas je jedna od najpoznatijih tropskih voćki.

Blagotvorna svojstva su otkrili australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu. Ustanovili su da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao da bude rješenje u liječenju ove opake bolesti. Oni su iz mrvljenih peteljki izdvojili dva molekula bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 odsto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma. Poseban efekat ispoljen je na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma.

Da bi se djelotvornost ove terapije i potvrdila, trebalo bi da prođe klinička istraživanja. Za sada, stručnjaci preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni efekat.

Bromelin je, inače, veoma efikasan u lokalizovanju zapaljenja sa edemima, smanjuje upale, otoke i ožiljke. Jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitom, popravlja drenažu i olakšava varenje proteina.

Bromelin iz ananasa brzo i djelotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja posjeduje, preporučuje se kao pomoć kod mršavljenja, eliminiše celulit i bore, piše Ljepotaizdravlje.

Djelotvoran je i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Može i da izblijedi “staračke pjege” ili ih potpuno eliminiše, kada se tupfer ili vata natope iscijeđenim sokom ananasa i drže prego pjega, koje se najčešće pojavljuju na šakama.

Narodni ljekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, problema sa štitinom žlijezdom, grebanja u grlu, ateroskleroze…

Zbog zavidnih količina celuloze, odličan je i kod otežanog varenja. Nažalost, ima i mnogo šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ga izbjegavaju.

Sok snižava temperaturu i pritisak
 
Svježe iscijeđen sok od ananasa je izuzetno zdrav. Pomaže kod groznica i visoke temperature, jača imuni sistem.

Takođe, snižava visok krvni pritisak, otčepljuje krvne sudove, djeluje kao diuretik jer eliminiše višak vode iz organizma.

Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

KOMENTARI:
Loading...