Kombinacija meda i jabuka objedinjava dva blagotvorna faktora – ljekovitost i hranljivost.

Kombinacija meda i jabuka objedinjava dva blagotvorna faktora – ljekovitost i hranljivost. Svakom terapeutu je poznata djelotvornost meda u slučajevima mnogih srčanih, bubrežnih, stomačnih i crijevnih oboljenja, a jabuke su još od starih vremena bile veoma cijenjene kao odlično ljekovito sredstvo.

S obzirom na to da sadrže obilje ljekovitih materija, jabuke i med blagotvorno djeluju na miran san i dobru probavu, što je veoma važno ne samo za bolesnike nego i za zdrave osobe. Kada bolesnik odbije svaku ponuđenu hranu, u mnogim slučajevima će vrlo rado uzeti kombinaciju jabuka i meda. Ta mješavina je pravi je eliksir zdravlja i energetska bomba, koja koristi za jačanje bolesnog i iscrpljenog ljudskog organizma. Evo nekoliko korisnih recepata.

Salata od jabuka sa medom

Nekoliko većih jabuka narendati i pomiješati sa sokom od narandži i limuna, uz dodatak tri ili četiri kašike meda, i od toga napraviti krem. Ako se tome dodaju i kriške banana, biće još blagotvornije i ukusnije. Po želji može se dodati i šlag ili pavlaka.

Jabuke, med i zobene pahuljice

Mješavina kuhanih jabuka, zobne kaše, meda, vanile i čaše jogurta. Sve se miješa dok se ne dobije izgled šlaga. Ovo je naročito bogata hrana za djecu, a može se mazati i na hljeb.

Med i jabukovo sirće

Za liječenje mnogih oboljenja koriste se napitci od meda i jabukovog sirćeta. Obično se koriste dvije kašike jabukovog sirćeta, dvije kašike meda i jedna časa mlake vode. Ovaj napitak jača sluzokožu grla i nosno-usne šupljine, pomaže kod otežane probave, olakšava razmjenu materija u bolesnom i iscrpljenom organizmu, harmonizuje cirkulaciju, pomaže u eliminaciji otrova i jača organizam.

Kod neuredne probave, napitak se pije ujutru, a kod nesanice pije se prije spavanja. Kod promuklosti ovaj je napitak potrebno piti, ali i grgoljati u grlu.

Ljekari smatraju da se zahvaljujuci kombinaciji jabukovog sirćeta i meda u ljudskom organizmu povećava sposobnost krvi da doprema kiseonik u vitalne organe.

KOMENTARI:
Loading...