25.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 8 Jula, 2020

Isprobajte neka od ovih prirodnih rješenja za nesanicu

Brojne obaveze, stres, anksioznost i loša prehrana često dovode do nesanice. Ako i vi imate problem sa spavanjem isprobajte neke od ovih prirodnih metoda.

Everyday Health piše da lijekovi protiv nesanice, koji su najkorisnije za kratkotrajnu nesanicu, zahtijevaju oprez jer već sljedeći dan možete doživjetu mamurluk. Neki stručnjaci ističu da nakon uzimanja određenih lijekova za nesanicu sljedeći dan ne bi trebali voziti auto ili sudjelovati u drugim aktivnostima koje zahtijevaju potpunu budnost i koncentraciju.

No, postoje i prirodni lijekovi za spavanje, kao što su promjene načina života, koje su sigurno i učinkovite. Neka istraživanja su pokazala da je korisno smanjenje stresa. Kognitivno-bihevioralna terapija također se pokazala kao dugotrajan lijek.

Prirodni lijekovi koji liječe nesanicu:

Umirujuća muzika

Jedno istraživanja pokazalo je da slušanje opuštajuće i umirujuće muzike prije odlaska u krevet može poboljšati kvalitetu sna.

Stolica za ljuljanje

Dobro je poznato da bebe brzo zaspu kad ih se ljulja naprijed-natrag u kolicima ili majčinim rukama. Iznenađujuće, isti trik vrijedi i za odrasle. Istraživanje je pokazalo da ljudi brže zaspu i duže spavaju u visećoj ležaljci nego u običnom krevetu. Čini se da nježan osjećaj ljuljuškanja potiče mozak na duboki san.

Joga

Petnaest minuta jednostavnih poza iz joge mogu vam pomoći opustiti mišiće prije nego legnete u krevet. Nastojte odabrati poze u kojima opuštate vrat, ramena, ruke i leđa.

Redovno vježbanje

Vježbanje je dugo povezano s kvalitetnijim spavanjem. Dok je istraživanje uglavnom učinjeno na onima koji nemaju nesanicu, studije sugeriraju da redovina tjelovježba može doista poboljšati kvalitetu i trajanje sna.

Redovno spavanje

Pokušajte se držati svojeg uobičajenog vremena za spavanje. Pridržavanje rutine je ključno za rješavanje nesanice. Isto tako, drijemanje preko dana, čak i ako ste slabo spavali noć prije potpomaže nesanicu zato ga izbjegavajte.

Sobna temperatura

Optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 20 Celzijevih stepeni. Istraživači sa Univerziteta u Pittsburghu otkrili su da osobe koje su nosile posebnu kapu koja je snižavala temperaturu mozga, zaspali su jednakom brzinom i spavali su gotovo jednako kao ispitanici koji nisu imali problema sa spavanjem. No, ne morate nositi poseban uređaj za bolji san, možeš održavati temperaturu u svojoj sobi i nositi prozračnu odjeću.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Vučić komentarisao izjavu mladića koji je rekao da mu je otac umro od korone: “Jeziva laž”

Komentarisao je i slučaj mladića koji je prišao kameri i kazao kako mu je otac preminuo od korona virusa zbog nedostatka respiratora.Predsjednik Srbije Aleksandar...

UKIDANJE DISKRIMINACIJE GRAĐANA: Prvi put u historiji Tuzlanskog kantona podnesena inicijativa za izmjene Ustava

Izmjenama Ustava Tuzlanskog kantona koje su urađene do ovoga trenutka, nije osigurana ustavna ravnopravnost svih građana/ki ovog kantona te je potrebno izvršiti izmjene kako...

Emir Suljagić: U toku je rat za interpretaciju rata

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari za Dane kaže da je otvoren za debatu o implikacijama jasno utvrđenih činjenica, ali i da se o...

Zasjedala operativna grupa za nadzor nad migrantskom krizom

Primjetan je povećan porast dolazaka pripadnika migrantske populacije u Kantonu, što se i očekivalo u toplijim danima BIHAĆ,8. jula - Samo u krajiškim zvaničnim IOM-ovim...

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar