U šest dana povučena su iz prodaje u Hrvatskoj dva ekološki proizvedena hladno prešana ulja, od konoplje i crnog kima.

Sadržavala su previše policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH), spojeva koji su, kažu u Hrvatskoj agenciji za hranu, potencijalno mutageni i kancerogeni za ljude. Otkrila ih je i izvijestila hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede slovenska tvrtka Ekolife natura koja stavlja na tržište ulja proizvedena u Velikoj Britaniji odnosno Njemačkoj, piše 24sata.hr.

Na njihovoj internetskoj stranici još su istaknute cijene tih ulja, no kad se klikne na boce pojavljuje se obavijest o opozivu te poziv kupcima da im donesu kupljene bočice i zamijene ih za novac.

– Glavni izvori PAH-a u hrani su okoliš, industrijska proizvodnja hrane i priprava hrane u domaćinstvima prženjem, pečenjem, sušenjem, dimljenjem ili pripremom na roštilju – objasnili su u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Dospijevajući u okoliš, dodali su, PAH može onečistiti vodu, zrak i tlo. Koncentracija u tlu u područjima gustoga prometa uslijed automobilskih ispušnih plinova, je oko 50 puta veća nego u područjima koja nisu onečišćena.

– Stoga hrana uzgojena u kontaminiranom okolišu može sadržavati ove materije iako nije bila termički obrađena. Zato ih ima u voću i povrću, žitaricama, mesnim i mliječnim proizvodima te u uljima, čak i hladno prešanima – rekli su u Agenciji. Nisu, međutim, pojasnili kako se mogu pronaći u hladno prešanim uljima s ekološkim certifikatom koja, dakle, nisu termički obrađena, a ne bi smjela biti proizvedena od namirnica uzgojenih u zagađenom okolišu.

KOMENTARI:
Loading...