“Ovi debeli sigurno vole svu hranu”, možda je rečenica koju često čujete u restoranu dok ručate, bez obzira na to što možda u vašem tanjiru nije previše hrane.

Višak kilograma ne znači nužno da ste veliki gurman i da volite baš sve jesti.

Ustvari, kako je kazao jedan ljekar za Huffington, većina njegovih gojaznih pacijenata ne jede mnogo i izbjegava za zdravlje štetnu hranu.

Pa, u čemu je onda problem?

“Naravno, ne možemo biti neiskreni i moramo priznati da je energetski balans kalorija jedan od razloga za gojaznost, ali postoji nekoliko drugih razloga zbog kojih možete biti pretili.”

Geni i nasljednost

Nažalost, od tate, osim velikog osjećaja za stil – možete naslijediti i prekomjernu težinu. Šanse da se borite s prekomjernom tjelesnom težinom su veće ako su jedan ili oba roditelja gojazni. Genetski faktori mogu odrediti kako će vaše tijelo izgledati kada su u pitanju masnoće i kako će se one akumulirati. Ako su vaši rođaci građeni u obliku “jabuke” ili “kruške”, velike su šanse da ćete i vi biti.

Lijekovi

Moderna medicina je zapanjujuća i može produžiti život i značajno povećati njegovu kvalitetu. Međutim, neki lijekovi jedan segment mogu liječiti, a drugi u isto vrijeme uništavati. Lijekovi, kao što su antidepresivi i određene vrste koje u sebi sadrže narkotike, mogu utjecati na vašu težinu. Ali pošto su ovakve vrste lijekova u nekim slučajevima neophodne vama i vašem zdravlju, morate ih prilagoditi načinu ishrane.

San

Spavanje je potcijenjeno kada je u pitanju zdravlje i izgled. Studije pokazuju da je dokazana veza između težine i nedostatka sna. Mnogo je bitno da se tokom noći dobro naspavate, kako biste mogli normalno funkcionirati. To je izuzetno važno i za metabolizam, te za kvalitetno sagorijevanje kalorija u organizmu.

U zemlji u kojoj oko 69 posto odraslih ima prekomjernu težinu ili je gojazno, to se mora uzeti kao ozbiljan medicinski problem. 

KOMENTARI:
Loading...