Želite postati vegetarijanac, ali brinete da će takav način ishrane poremetiti balans u organizmu i negativno utjecati na zdravlje?

Ne brinite, nikada nije bilo lakše odreći se mesa u svakodnevnoj ishrani, a postoji i mnogo razloga za to.
Istina je da dobro balansirana vegetarijanska ishrana odgovara preporukama, jer je utvrđeno da ovaj režim ishrane smanjuje rizik od srčanih bolesti i nekih vidova raka. Kao i u svemu, ključna riječ je balans.

Balans

PROTEINI: od dvije do tri porcije (grašak, grah, sočivo, jaja, koštunjavo voće, sjemenke, tofu)
SKROB: četiri porcije (hljeb od cijelog zrna, cerealije, krompir, riža, pasta, palenta)
MLIJEČNI PROIZVODI I ALTERNATIVE: od dvije do tri porcije (mlijeko, sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, sir, mladi sir, jogurt)
VOĆE I POVRĆE: pet porcija (svježe, zamrznuto, sušeno i cijeđeno)

Pet najčešćih dilema
Da li organizam dobiva dovoljno proteina? Vegetarijanci imaju izvore proteina: mliječne proizvode, hljeb od cijelog zrna, rižu, tjesteninu, grah, sočivo, grašak, koštunjavo voće i sjemenke.
Da li su vegetarijanci anemični? Istina je da se željezo iz mesa lakše apsorbuje u organizmu, od onog koje sadrže namirnice biljnog porekla. Zbog toga što vitamin C pospješuje apsorpciju, vrlo je bitno kombinirati namirnice bogate željezom s namirnicama koje sadrže vitamin C.
Da li ću smršati? Kad ljudi prestanu da jedu meso, vrlo lako se dogodi da počnu pretjerivati s konzumiranjem namirnica koje sadrže veliki procent masti (sirevi, puter, koštunjavo voće, sjemenke).

Raznovrsno

Važno je ne pretjerivati, a isto tako ne otići u drugu krajnost i u potpunosti izbaciti masnoće.
Da li je potrebno uzimati suplemente? Sve dok se hranite raznovrsno i uravnoteženo, i dok se dobro osjećate, nema potrebe za uzimanjem suplemenata.
Da li je dobro izbaciti mliječne proizvode iz ishrane? Važno je povesti računa o redovnom unosu kalcija i vitamina B12, koji su od izuzetne važnosti za kosti, zube i nervni sistem.

KOMENTARI:
Loading...