Ako želite da smršate uvrstite u jelovnik namirnice koje smanjuju osjećaj gladi.

Komorač

komorac.jpg - Hrana koja smanjuje apetit
 

– Ova biljka ne samo što smanjuje potrebu za hranom, nego i podstiče razgradnju masnoće u tijelu. Komorač je i diuretik bogat antioksidansima, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima B i C. Kod pripreme čaja od komorača, jednu ili dvije čajne kašičice sjemenki komorača prelijte vrelom vodom (ne smije da vri) i ostavite da odstoji do 10 minuta, a onda procijedite i pijte.
Sjemenke komorača mogu se kombiniovati s listovima koprive i piti kao čaj koji takođe pomaže pri mršavljenju.

Za pripremu čaja od komorača i koprive, potrebno je pomiješati čajnu kašičicu sjemenki komorača u dve čajne kašičice lista koprive. Ovu mješavinu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji oko dva minuta.

Avokado

avokado.jpg - Hrana koja smanjuje apetit
 

– Zbog velike količine vlakana, avokado daje osećaj sitosti, poboljšava funkcionalnost organa za varenje i ubrzava metabolizam.
Bogat je masnoćama koje su dobre za kardiovaskularni sistem, a u avokadu su prisutni vitamini K, B6, B9 i E, kao i minerali kalijum, magnezijum i željezo. Redovnim konzumiranjem avokada poboljšaćete rad svog srca, ali i značajno smanjiti opasnost od bolesti srca.

Avokado ima kremastu teksturu i daje poseban, bogat ukus raznim jelima. Usitnjeni avokado može biti zamjena za za puter i druge masnoće, a možete ga narezati na kriške i dodati u salate.

Jabuka

jabuke.jpg - Hrana koja smanjuje apetit
 

– Sve sorte jabuka uspješno pomažu smanjenju osećaja gladi. Ako pojedete jabuku prije obroka, značajno ćete smanjiti unos kalorija na kraju obroka. Razlog tome je prisutnost topivih vlakana i pektina, koji osiguravaju duži osećaj sitosti. Uz vlakna, tijelo ćete snabdijeti vitaminom C i mineralima magnezijumom i kalijumom.
Kao izvor kvercetina, jabuka poseduje antioksidativna svojstva i povećava energiju, daje snagu za fizičke aktivnosti.

Jabuku treba jesti s korom jer je u njoj najveći sadržaj vlakana. Zato uvijek birajte one koje su organski uzgojene bez pesticida, ali i svakako dobro operite!

Menta

menta.jpg - Hrana koja smanjuje apetit
 

– Čaj od mente je popularno sredstvo za liječenje problema varenja, bolova u stomaku i nervoze.
Eterično ulje mente opušta mišiće disajnih puteva, a antioksidansi prisutni u ovoj biljci pomažu da se snizi nivo holesterola u krvi. Za one koji se bave sportom, menta omogućuje bolje snabdijevanje tijela, a posebno mozga, kiseonikom. Ujedno smanjuje nakupljanje mliječne kiseline u mišićima.
Zahvaljujući snažnom okusu i aromi, menta je pouzdano sredstvo za smanjenje osjećaja gladi, što su pokazala i mnoga naučna istraživanja.

Ako uveče osjećate potrebu za slatkišima, popijte vruć čaj od mente – tako ćete pobijediti tu nezdravu želju. Ako ujutru natašte popijete čaj od mente u kombinaciji sa zelenim čajem, to će znatno ubrzati vaš metabolizam.

Bademi

bademi2.jpg - Hrana koja smanjuje apetit
 

– Bademi su odličan izvor korisnih masnoća i idealan izbor za grickanje između obroka. Sadrže veliku količinu proteina, vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Samo jedna šaka badema biće dovoljan dnevni izvor antioksidansa, vitamina E i magnezijuma.

KOMENTARI:
Loading...