Žižula je stablo iz porodice krkavina, poznato i pod imenom kineska datulja.

U jesen rađa slatko-kiselim smeđim plodovima sličnima datulji. 

U Bosni je slabo poznata, no u Hercegovini je jako rasprostranjena i često se koristi, piše „Slobodna Bosna“.

Riječ je o jednoj od najvažnijih biljaka tradicionalne kineske medicine i ujedno najrasprostranjenije stablo u Kini.


Sastav i ljekovitost žižule

100 grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti.

Žižule sadrže širok spektar minerala uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo. 

Sadrže 18 najbitnijih aminokiselina koje pomažu u formaciji proteina.

To je čudotvorno voće obilato kalcijem, vitaminima C, B1,B2 i A.

Uz to što organizam opskrbljuje potrebnim nutrijentima, također djeluje obnavljajuće, njegujuće i hranjivo za kožu.

Sadrži 20 puta više C vitamina od citrusa. 

Vitamin C jača imunitet, što objašnjava tradicionalnu upotrebu čaja od žižule kod bolnog grla, gubitka glasa, infektivnih upala grla, kašlja i bronhitisa.

Foto: “Slobodna Bosna”

Istraživači su identificirali osam flavonoida u plodu žižule, uključujući spinosin i swertish, koji djeluju umirujuće što opravdava tradicionalnu upotrebu sjemenki žižule u kineskoj medicini za anksioznost i nesanicu.

Kineska medicina često je prepisuje za smanjuje masnoće u krvi i sprječava stvrdnjavanje arterija.

Fenol puerarin iz žižule pomaže u snižavanju razina kolesterola i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ustanovljeno je da eterično ulje žižule potiče rast kose, a ekstrakt žižule je učinkovit i siguran tretman za kroničnu konstipaciju. 

Efikasna je i kod ukočenih mišića, bolesti jetre te za snižavanje temperature.

Suhi plodovi žižule dobri su za smanjenje krvnog tlaka.
 

Žižula svojim ljekovitim djelovanjem:

-jača imunitet

-osnažuje kosti

-pomaže u mršavljenju

-potiče probavu

-štiti od stresa

-pomaže kod depresije i nesanice

-snižava krvni tlak

-ublažava bolesti jetre

-pomaže kod alergije

-smanjuje rizik od leukemije i raka kože


BORAC PROTIV RAKA

Žižula sadrži flavonoid apigenin (također se nalazi u kamilici, timijanu i crvenom vinu) koji ima antioksidativna, antiupalna i antitumorska svojstva.

Bogata je i betulinskom kiselinom koja potiče stanice raka na samouništenje i djeluje antiupalno. 

Postoji niz patentiranih djelotvornih herbalnih pripravaka sa žižulom koji se koriste za smanjivanje i prevenciju malignih tumora crijeva, želuca, dojki, pluća, cerviksa, jajnika, prostate, desni, larinksa, jetre, gušterače, bubrega, mjehura, endotelijalnih ćelija, melanoma, glioblastoma, leukemije i mijeloma.

Plodovi se koriste svježi, suhi, konzervirani, kandirani, i prerađeni u kompot, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i liker.

U terapijske svrhe uzima se 3 puta po 10 plodova žižule na dan.
 

Čaj od žižule

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litru vode. 

Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.
 

Sjeme žižule

Sjeme žižule ima sedativno, tonično i digestivno djelovanje. 

Koristi se kao tretman za palpitacije, nesanicu, živčanu iscrpljenost, bol, noćno znojenje i pretjerano znojenje. 

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...