Dokazano je da ono oštećuje mrežnjaču i da remeti ritam sna. Evo o čemu se tačno radi.

Studija koju je provela Francuska organizacija za hranu i životnu sredinu “ANSES” je potvrdila sumnju koja već dugo traje u svijetu. Svako ko se dugo izlaže LED osvjetljenju rizikuje da izgubi i posljednju ćelije mrežnjače, što vodi smanjenju oštrine vida.

Kako se možemo zaštititi od ovog opasnog osvjetljenja?

Prije svega, neophodno je limitirati izlaganje organizma ovakvoj svjetlosti.

Francuska zdravstvena organizacija je preporučila da se izmjene prethodna ograničanja izlaganja tijela LED sijalicama i njihovoj plavoj svjetlosti.

U izvještaju stoji da je neophodno napraviti razliku između kratkotrajnog, a intenzivnog izlaganja ovakvom svjetlu i onog dugotrajnog a manje intenzivnog. Iako je kratkotrajna upotreba LED svjetla preporučljivija i ona može da bude uzrok starenju tkiva i pogoršati stanje rožnjače.

Uklanjanje LED osvjetljenja postalo je gotovo nemoguće. Koristi se i za kućnu i za uličnu rasvjetu, u kancelarijama, velikim industrijskim pogonima, pa čak i u farovima automobila, baterijskim lampama i igračkama.

Da li su i pametni telefoni opasni?

Led ekrani za mobilne telefone, tablete i laptop računare ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudskog organizma. “ANSES” tvrdi da je jačina njihovog svjetla jako mala u odnosu na druge tipove osvjetljenja.

Ipak, ovakvi uređaji svojim zračenjem mogu ometati normalan ritam spavanja, izazvati kardiovaskularne bolesti, pa i neke vrste raka.

Treperenje ovog svjetla može da izazove glavobolje i zamor.

Djeca i adolescenti su posebno pogođeni jer njihova sočiva nisu u potpunosti razvijena.

Kako da se zaštitimo?

Dobra vijest je da nisu sve LED sijalice jednako opasne. Naime, one koje proizvode toplo bijelo svjetlo ne izazivaju pomenuta oštećenja, prenose Agencije.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...