Zdravlje

Evo šta se dešava ako mjesec dana ne pijete kafu!

Jedna novinarka je zbog problema sa kožom prestala da pije kafu tri nedjelje, a rezultati su bili zapanjujući. Prenosimo vam njena zapažanja.

“Ako ste barem jednom bili kod dermatologa, sigurna sam da vam je preporučio da pijete manje kafe ili da u potpunosti prestanete. Dermatolog me je više puta savjetovao da to učinim, ali nisam bila spremna da se odreknem svoje kofeinske zavisnosti. Ali, iz čiste radoznalosti sam odlučila da ne pijem kafu tri nedjelje, a u nastavku ću vam ispričati do kakvih sam zapanjujućih rezultata došla.

Sigurno ste barem sto puta čuli nekog kako tvrdi da je odricanje od nekih namirnica doprinijelo boljem izgledu vaše kože. Vrlo često su u pitanju šećer, mliječni proizvodi, pšenično brašno ili kafa. Nebrojeno puta sam od dermatologa čula da će odricanje od kafe doprinijeti boljem izgledu moje kože, zato sam odlučila da ukinem svoj jutarnji ritual na nekoliko nedjelja.

Pa, zašto je kafa „krivac“? Ukratko, naučno objašnjeno: kafa ima puno kiseline. Velike doze kiselog kofeina u kombinaciji sa vašim hormonima, naročito hormonima stresa, utiču na pojačanu masnoću vaše kože. Povrh svega, kafa je diuretik i pospješuje mokrenje, tako da izaziva i dehidraciju.

Ja spadam u grupu ljudi koji piju do četiri kafe dnevno, pa sam na sigurnom putu za dehidraciju. Prije svega, sigurno vas zanima da li mi je nedostajala kafa ujutru tokom tri nedjelje? – Apsolutno.

Nisam očekivala čudo, ali tokom prve nedjelje nije bilo nikakve razlike na mojoj koži lica. Ali, u drugoj nedjelji već su nestajale akne koje su se davno pojavile. Već u trećoj nedjelji su nestale i moram da priznam da mi je koža izgledala sjajno. Proširene pore koje su me odavno mučile izgledale su manje nego ranije. Naravno, koža mi nije bila savršena kao kod Dženifer Lopez, ali odricanje od kafe je najzad počelo da mi se sviđa.

Druga promjena koju sam primijetila je – manji nivo masnoće. Oduvijek sam imala nekoliko suhih područja na licu – oko nosa i brade, ali već u trećoj nedjelji moja koža je bila jednakog sastava, što me natjeralo da vjerujem da je mješana suho-masna tekstura kože, rezultat dehidracije usljed konzumiranja kafe.

Ipak, moja koža nije postala savršena kao da je “fotošopirana” za tri nedjelje, ali da ponovo pokušam, ne bih posrnula na 23. dan eksperimenta zbog ledene kafe. Mada, mislim da ću u potpunosti da se odreknem kafe, a da će i rezultati biti bolji na duže staze.

Mislila sam da ću se osjećati tromo bez moje dnevne doze kofeina, ali je bilo suprotno (okej, osjećala sam se tromo tokom prva dva dana eksperimenta). Ali, zapravo, želudac mi je reagovao na ledenu kafu koju sam popila. Sada sam ponovo u zoni bez kofeina – vidjećemo koliko će trajati, ali pokušaću da ”izguram” četiri nedjelje. Da li ćete mi se pridružiti u ”no-coffee izazovu“?”

KOMENTARI:
Loading...