Ako se odlučite na taj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam zbog toga dogoditi.

1. Vaša tjelesna težina će se stabilizovati

Zavisnost od šećera je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno procesiranih šećera koji se nalaze masnoj i brzoj hrani i jelima s visokim udjelom ugljenih hidrata. Ako se “skinete” sa šećera, vaše tijelo biće vam zahvalno jer neće morati da se bori sa neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od vještačkih šećera prestaćete stalno da osjećate glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo “podigne”. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i ljepša
Nije tajna da šećer pogoršava akne, a često ih i uzrokuje. Ako se ih se ne možete riješiti uz pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem sa aknama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to uradili potvrđuju da im je koža brzo postala čistija, ljepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu sa puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjenje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i crijeva lakše će variti sve što pojedete i češće ćete imati stolicu.

5. Prestaćete da želite šećer

Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

KOMENTARI:
Loading...