25.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 8 Jula, 2020

Evo šta bi se dogodilo ako biste prestali konzumirati gazirana pića

Šećer u gaziranim pićima stvara ovisnost, sličnu ovisnostima o alkoholnim pićima te duhanskom dimu.

Iako se, možda, nakon konzumacije gaziranih pića osjećate izrazito dobro, nemojte da vas trenutni osjećaj navede na krivu pomisao kako, dugoročno gledano, učestala konzumacija gaziranih pića ne uzrokuje štetne posljedice za vaš organizam.

Iako učestalo napominjemo kako gotovo u svemu, od treninga, do konzumacije hrane i pića, treba biti umjeren, kada je riječ o konzumaciji gaziranih pića savjetujemo da iste konzumirate što je rjeđe moguće.

Evo što bi se automatski dogodilo kada biste prestali konzumirati gazirana pića:

1. Smanjili biste rizik nastupa hroničnih bolesti

Konzumacija gaziranih pića direktno utiče na pretilost. Uz to što ćete smršati, smanjit ćete rizik od pojave bolesti srca, obolijevanja od raka te dijabetesa, ali i brojnih drugih hroničnih bolesti.

2. Zdravlje vašeg srca gotovo odmah bi se poboljšalo

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Harvard 2012. godine otkrilo je kako zaslađeni gazirani napici povećavaju vjerovatnost hroničnih bolesti srca.

Sudionici istraživanja koji su učestalo konzumirali takve napitke stvorili su 20% veću vjerovatnost za doživljenje srčanog udara.

Također je, godinu dana ranije, dokazano kako gazirani napici podižu srčani pritisak.

3. Pospješili biste rad vašeg mozga

Iako kofein te šećer trenutno mogu pospješiti vaše dnevne učinke, dugotrajno oni mogu narušiti zdravlje vašeg mozga te oslabiti njegove funkcije.

4. Poboljšali biste vaše reproduktivno zdravlje

Određeni gazirani napici sadrže Bisphenol A koji je povezan s povećanjem rizika obolijevanja od raka. Nadalje, Bisphenol A povezan je i s oštećenjima endokrinog sustava.

Također, Bisphenol A se spominje i kao uzročnik preuranjenog puberteta te pojave neplodnosti, a također i znatno povećava šanse za obolijevanje od raka dojke i prostate, a nije isključena i pojava metaboličkog poremećaja.

5. Pospješili biste rad vaših bubrega

Konzumacija gaziranih pića može prouzrokovati bolesti bubrega, a što na posljetku može dovesti do otkazivanja rada istih.

Činjenica je i kako ženske osobe koje svakodnevno konzumiraju gazirane napitke s umjetnim sladilima tokom niza godina imaju smanjene funkcije jetre.

6. Smanjili biste rizik od pojave infekcija mokraćnog mjehura

Gazirani napici imaju diuretsko djelovanje što izaziva učestaliju i nagliju pojavu potrebe za mokrenjem.

Navedeno može prouzrokovati iritaciju te infekcije mokraćnog mjehura i urinarnog trakta.

7. Imali biste snažnije kosti

Prekidom konzumacije gaziranih napitaka poboljšat ćete zdravlje vaših kostiju te smanjiti rizik od pojave osteoporoze.

8. Imali biste bjelji osmjeh

Gazirani napici narušavaju zdravlje zubiju. Pod navedenim se ne podrazumijevaju samo gazirani napici koji sadrže šećere, već i oni koji su zaslađeni umjetnim sladilima.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Špirić u Domu naroda: Bit će sve, Allaha mi

Nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine dogodila se zanimljiva situacija.  Naime, nakon što se predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić pozdravio s...

Islamska zajednica: Apsurdne optužbe predsjednika Vučića

Islamska zajednica (IZ) odbacila je kao apsurnde optužbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da IZ nije reagovala kada je trebalo, te da je posljedica toga...

Vlast ovog bh. grada dodjeljuje 520 KM zaraženim koronavirusom

Štab za vanredne situacije Općine Ljubinje donio je odluku da se porodičnim domaćinstvima sa jednim ili više zaraženih članova virusom korona iz ovoga grada...

WHO: Pojavljuju se dokazi o širenju koronavirusa zrakom

Svjetska zdravstvena organizacija WHO saopštila je sinoć da se pojavljuju dokazi o širenju koronavirusa vazduhom upozoravajući da se epidemija ubrzava u svijetu.“Priznajemo da se...

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar