Mnogi ljudi su iskusili neki stepen upale desni ili gingivitis uzrokovan zubnim plakom. Desni su crvene i natečene te lako krvare.

Ako nije pod kontrolom, stanje može napredovati do parodontitisa. Plak se stvrdne u kamenac, a infekcija se može širiti ispod linije desni i uništiti tkivo koje podupire zube. Za liječenje ovog stanja stomatolozi moraju ukloniti kamenac, a ponekad i posegnuti za antibioticima.

Naučnici su odnedavno počeli upoznavati veze između prirodnih spojeva i liječenja bolesti desni, te su tako Daniel Grenier i kolege željeli doznati kako polifenoli borovnice mogu pomoći u borbi protiv Fusobacterium nucleatum, jedne od glavnih vrsta bakterija povezanih s parodontitisom.

U laboratoriji su testirali djelovanje ekstrakta divlje borovnice, Vaccinium angustifolium, protiv F. nucleatum.

Ekstrakt borovnice bogat polifenolima uspješno inhibira rast F. nucleatum, kao i njegovu sposobnost formiranja zubnog plaka. Također, blokira put koji dovodi do upale, ključnog problema kod bolesti desni.

Naučnici kažu da razvijaju oralni uređaj koji bi mogao lagano otpustiti ekstrakt borovnice nakon temeljitog čišćenja zubi i na taj način liječiti ili čak spriječiti pojavu parodontitisa.

KOMENTARI:
Loading...