Doslovno je lakše nabrojati tegobe koje đumbir ne liječi ili barem ublažava. Đumbir pomaže protiv mučnine, smanjuje vrtoglavicu, smanjuje upale, pomaže kod alergija, spriječava gripu, prehladu i pojavu respiratornih virusa, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, uništava zloćudne mikroorganizme, spriječava širenje ćelija raka itd. Da li je zaista potrebno nabrajati dalje?

Evropljani su doznali za đumbir tek u prvom vijeku nove ere i doživjeli otkrovenje, mada je kod Azijata uveliko bio stara priča i primjenjivao se za konzervisanje, začine i u zdravstvene svrhe. Đumbir se miješa u sve. Sa đumbirom se može praviti hljeb, pivo, džem, slatkiši, čaj, a koristi se i kao dodatak uz govedinu i pečenu hranu, u supama, sosovima itd. Ključni je sastojak korejanske, japanske i kineske kuhinje. Đumbir možete i trebali bi jesti u sirovom stanju, ali ne u prevelikoj količini, jer može izazvati iritaciju želuca. Malo je poznato da je đumbir afrodizijak, što je još jedan razlog da budete oprezni u njegovom doziranju. Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, iako svojim izgledom nimalo ne podsjeća na ovaj lijepi cvijet. Njegov izgled je upravo suprotan njegovom blagotvornom djelovanju.

Pivo od đumbira ima okus koji se pamti. Prvi ljudi koji su se dosjetili praviti pivo od ove biljke su poznate pivopije Englezi i kolonijalisti Amerikanci. Đumbir je doživio i svoj celebrity moment. Naime, glavni sastojak koktela Shirley Temple koji je u 30-im godinama 20. vijeka napravljen na Havajima u čast ove poznate glumice je soft đumbirov sok. Ova rastuća lista efekata i upotreba đumbira ga čini, evidentno, vrlo pogodnim za pitanja na temu: „Jeste li znali da….?“, što zahtijeva mnogo više od jednog informativnog teksta.

KOMENTARI:
Loading...