Dokazano je da trudnice koje konzumiraju namirnice zaslađene umjetnim sladilima, poput jogurta, gaziranih napitaka, kave i čaja, direktno utječu na pojavu pretilosti kod njihove djece.

Više je nego zabrinjavajuće saznanje istraživanja koje je provedeno na više od 3000 trudnica, a potom i na njihovoj djeci, a koje ukazuje na činjenicu da žene koje za vrijeme trudnoće svakodnevno konzumiraju umjetna sladila mogu prouzročiti pojavu pretilost kod vlastitog djeteta.

Nadalje, još je šokantnija činjenica da se pretilost kod djece pojavljuje i prije nego što navrše 12 mjeseci starosti.
Dr. sc. Meghan B. Azad, docentica na Department of Pediatrics and Child Health and Community Health Sciences at University of Manitoba u Canadi, izjavila je kako je dokazano da trudnice koje konzumiraju namirnice zaslađene umjetnim sladilima, poput jogurta, gaziranih napitaka, kave i čaja, direktno utječu na pojavu pretilosti kod njihove djece.

Na žalost, istraživanjem nije dokazano na koji način umjetna sladila utječu na pojavu pretilosti kod djece.

Dr. sc. Meghan B. Azad i suradnici pretpostavljaju kako umjetna sladila mogu prouzrokovati probleme vezane uz crijevne bakterije koje utječu na količinu nutritivnih elemenata koja se apsorbira iz hrane.

Iz znanstvenih krugova proizašlo je i mišljenje da umjetna sladila zbunjuju organizam, kako majke, tako i djeteta, na način da on misli da je dobio određenu količinu energije i u trenucima kada to nije slučaj. Napominju kako postoji velika vjerojatnost da upravo navedena činjenica nepovoljno utječe na metabolizam djeteta.

Nadalje, napominje se i kako mlijeko dojilja koje konzumiraju umjetna sladila može sadržavati tragove istih, međutim, za navedeno je potrebno provesti adekvatna istraživanja.

Treba napomenuti kako se adekvatno rješenje za sprječavanje navedenog problema pojave pretilosti kod djece ne nalazi u supstituciji umjetnih sladila šećerima od strane trudnica i dojilja.
Navedena nagla supstitucija može dovesti do pojave naglog povećanja tjelesne mase trudnica, odnosno dojilja, ali i do pojave gestacijskog dijabetesa, a što predstavlja veliku opasnost za dijete.

Jedina adekvatna prevencija pojave pretilosti kod djece koja je posljedica konzumacije umjetnih sladila od strane trudnica i dojilja konzumacija je nezaslađene vode.

Konzumacija adekvatne količine, kako umjetnim sladilima, tako i šećerima, nezaslađene tekućine od strane trudnica i dojilja zasigurno će imati pozitivan utjecaj na metabolizam djeteta.

KOMENTARI:
Loading...