Ako niste znali, i proljetno sunce itekako može naštetiti koži.

Stručnjaci procjenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu. Zbog njega koža prerano stari, nastaju bore, proširene krvne žilice, pigmentne mrlje, zadebljanja rožnatog sloja.

Ultraljubičaste zrake mogu aktivirati madeže, koji se mogu razviti u zloćudne tumore. Zbog svih negativnih strana sunca treba biti oprezan i paziti svoj najveći organ – kožu.

Evo kako ćete se, tokom proljeća, najbolje zaštititi:

– Pazite na lice koje prvo izgori! Koristite kreme sa zaštitnim faktorom, ne zaboravite šeširiće s obodom i sunčane naočale.

– Izbjegnite tamne rukave, posebno kad skinete majicu s kratkim rukavima i suočite se s činjenicom kako su vam ruke potamnile. Umjesto kratkih rukava nosite odjeću s laganim pamučnim rukavima koji će u potpunosti zaštiti vaše tijelo.

– Namažite ruke i koljena mlijekom za sunčanje. Na taj način spriječit ćete neugodne opekotine na koljenima i listovima, posebno ukoliko se rekreirate na otvorenom.

– Usne treba zaštiti od sunca. Koristite balzame koji u sebi sadrže zaštitne faktore. Možete potrošiti proizvod koji vam je ostao nakon skijanja.

KOMENTARI:
Loading...