Beautiful brunette looking at some shelves in a supermarket trying to decide what to buy ** Note: Soft Focus at 100%, best at smaller sizes

Današnji “zdravi hljeb“ može izazvati upalne procese i povećati nivo holesterola. Energetske pločice neće pomoći onima koji ne vježbaju, jer sadrže mnogo šećera i kalorija.

Kada na ambalaži proizvoda tražimo oznake „organsko“, „low fat“, „bez glutena“ i slično, automatski pretpostavljamo da je takva hrana zdrava. Međutim, to uopće ne mora biti tako, piše Independent.

Integralne žitarice 

Studije pokazuju da današnji takozvani “zdravi hljeb“ može izazvati upalne procese i povećati nivo holesterola. Dakle, današnje integralne žitarice procesuiraju se na drugačiji način od onih iz 1960-ih.

Nektar agave 

Ovo je najnoviji trend i moguće ga je naći u trgovinama sa zdravom hranom. Nektar agave koristi se kao zamjena za šećer, a kako je mnogo slađi od šećera ili meda, treba ga u čaj, kafu ili kolače staviti mnogo manje. Međutim, dodajući agavin nektar, svejedno morate dodati šećer, jer ako to ne uradite, kafa i čaj neće biti slatki, tako da je zdravstvena prednost nektara agave gotovo nikakva.

Energetske pločice i müsli 

Iako su dobre kao mali zalogaji nakon vježbanja, energetske pločice neće pomoći onima koji ne vježbaju, jer sadrže mnogo šećera i kalorija. Osim toga, često sadrže i bijelo brašno, fruktozu, sirup kukuruza i ostale zaslađivače. Konzumiranjem energetskih pločica u svakodnevnoj prehrani dodajete još po 300 ili 400 kalorija.

Voćni smoothieji 

Ljudi misle da su voćni smoothieji dobri jer sadrže samo voće. Ali, zaboravlja se da i voće sadrži mnogo šećera. Ljekari upozoravaju da, ako pijete voće umjesto da ga jedete, možete zapravo unijeti mnogo više šećera. Bolje je koristiti zube i voće jesti onako kako je priroda i zamislila.

Nemasni jogurt 

Ovo je trik od samog naziva, jer proizvođači znaju da ljudi radije kupuju stvari s oznakom ‘low fat’. Iako takvi proizvodi mogu imati nešto manji udio masnoća, šećera imaju uglavnom isto kao standardni proizvodi ili više. Osim toga, mnogi od tih proizvoda uopće ne sadrže korisne probiotske bakterije, jer su nakon fermentacije pasterizirani, čime su sve dobre bakterije eliminirane.

Sušene brusnice 

Ova popularna grickalica sadrži mnogo šećera i vrlo malo vitamina, a ljudi ih jedu u velikim količinama.

KOMENTARI:
Loading...