22.5 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

Dim cigareta sadrži hiljade toksina koji se talože na zidovima, zavjesama, tepisima, namještaju…

- Oglas -

Kupovina ili iznajmljivanje stanova i kuća u kojima su živjeli pušači može biti ozbiljniji zdravstveni problem nego što bi mnogi pomislili, a naučnici tvrde kako to može povećati rizik od oboljevanja od raka jer se toksične hemikalije veoma dugo zadržavaju u tepisima, zavjesama, zidovima i namještaju.

Takozvani “dim iz treće ruke” predstavlja opasnost za zdravlje, naročito kod male djece i osoba koje već imaju problema sa zdravljem.

Naučnici su otkrili kako štetni ostaci dima cigareta se mogu uvući u doslovno svaku poroznu površinu, zbog čega je veoma teško riješiti ih se, a to znači da ljudi mogu biti izloženi opasnim pušačkim hemikalijama čak i ako sami nikada nisu pušili.

Na Univerzitetu San Dijego sproveli su istraživanje tokom kojeg su proučavali uticaj “dima iz treće ruke” na ljude koji su sa njim dolazili u kontakt u iznajmljenim i kupljenim kućama, vozilima za iznajmljivanje, hotelskim sobama i kasinima.

Pokazalo se kako su stanovi i kuće pravi rezervoari zagađenja iz pušačkog dima čija se isparenja upijaju u zidove. Gips je, na primjer, poput rupe bez dna za te toksine, a slično je i sa tepisima i tapetama, prenosi B92.

Opasnim su hemikalijama posebno izložena djeca zbog svog istraživanja i dodirivanja svega oko sebe, puzanja i stavljanja u usta različitih predmeta.

Dim cigareta sadrži hiljade hemikalija koje se talože na različitim površinama, a mnoge od njih su toksične i kancerogene.

Iako količina tih hemikalija kod “dima iz treće ruke” može biti prilično niska, mogu biti itekako opasne ako smo im duže vrijeme, hronično izloženi. Među njima su i one koje mogu izazvati napad astme, iritacije očiju, pluća i grla, a mogu imati uticaja i na zacjeljivanje rana i kardiovaskularne probleme.

Brisanje prašine i usisavanje, kao ni farbanje zidova nije dovoljno da bismo se riješili naslaga od pušačkog dima čak ni mjesecima nakon što se u nekom prostoru prestalo sa pušenjem. A stručnjaci tek treba da otkriju efikasan način čišćenja “dima iz treće ruke”.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar