Nanošenjem dezodoransa ili antiperspiranata mijenja se miris vašeg tijela, ali se isto tako mijenjaju i bakterije.

Najnovija studija otkrila je da se organizmi koji žive u i na našoj koži drastično mijenjaju usljed nanošenja supstanici ispod pazuha.

Evolucionarna genetičarka Džuli Horvat regrutovala je 17 učesnika koji koriste dezodoranse i antiperspirante, ali i one koji ne koriste nikakve preparate za prikrivanje neprijatnih mirisa, prenosi Washington post.

Prvog dana ispitivanja, istraživači su otkrili da korisnici dezodoransa imaju više mikroba nego osobe koje ne koriste nikakve preparate. Kod korisnika antiperspiranata zabilježen je veoma mali broj mikroba.

Međutim, najviše je iznenadio podatak da su sve grupe nakon pet dana tokom kojih nisu koristili nijedan proizvod imali sasvim različite rezultate odnosno različitu količinu mikroba na svom tijelu.

“Korišćenje antiperspiranta i dezodoransa u potpunosti preuređuje ekosistem mikroba vaše kože – odnosno šta živi na nama i u kojoj količini”, izjavila je Džuli Horvat i dodala da je neophodno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdile razlike djelovanja različitih preparata, ali eksperti spekulišu da antiperspiranti ubijaju tipične mikrobe koji se nalaze ispod pazuha i na taj način dozvoljavaju razvoj manje uobičajenih bakterija.

KOMENTARI:
Loading...