Poznato je da banane sadrže prirodne šećere – saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane s vlaknima. Zahvaljujući svojim sastojcima daju nam energiju, i to vrlo brzo nakon što ih pojedemo.

Depresija
Prema istraživanju provedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini sretnijima.

PMS
Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje regulira nivo glukoze što direktno utječe raspoloženje.

Anemija
Velike količine željeza u bananama omogućavaju i stimuliraju proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlječenju.

Krvni pritisak
Ovo jedinstveno voće obiluje kalijem, a sadrži malo soli, što je idealan omjer u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lijekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišteni za proizvodnju lijekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.

Mozak
Dvije stotine učenika Twickenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kaliju iz banana.

Zatvor
Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu crijeva bez upotrebe laksativa.

Mamurluk
Jedan od najbržih načina umanjivanja mamurluka jeste banana milkšejk, zaslađen medom. Banana umiruje stomak i uz pomoć meda nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mlijeko umiruje i hidrira organizam.

Žgaravica
Banane svojim sastojcima prirodno djeluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv žgaravice.

Jutarnja mučnina
Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.

Živci
Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umjesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili poslije njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljikohidrata.

Čir
Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crijevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutraliziraju kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.

Kontrola temperature
U mnogim kulturama banane se koriste kao sredstvo za rashlađivanje, čak i kod trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi bile sigurne da će se beba roditi s normalnom temperaturom.

Banane su, dakle, prirodni lijek za različita stanja i oboljenja, piše Worldobserveronline.com. Možda je vrijeme da se dobro poznata fraza promijeni pa da kažemo – jedna banana na dan, ljekara drži iz kuće van.

KOMENTARI:
Loading...