U potrazi za prirodnim lijekovima koje sami sebi možemo prepisati mnogi su se okrenuli alternativnim rješenjima koji su nam na dohvat ruke. Neke prirodne lijekove svako bi trebao imati u svojoj kućnoj apoteci, a osim što će ublažiti simptome bolesti odlični su i u prevenciji. Otkrivamo vam kojih deset prirodnih lijekova trebate dodati u svoju kućnu apoteku

1. Citrofit  – antibakterijsko djelovanje

Citrofit je ekstrakt sjemenki grejpa i prirodni antibiotik i antioksidans. Djeluje na široki spektar bakterija i virusa, a pritom nije štetan za organizam. Citrofit je prirodni lijek koji također uništava gljivice i parazite. U usporedbi s 30 različitih tradicionalnih antibiotika Citrofit je pokazao jednaku učinkovitost, a dobra je stvar što bakterije i virusi ne mogu razviti imunitet na njega.

2. Propolis – protiv kašlja

Još jedan prirodni proizvod s antibiotskim djelovanjem. Propolis je smjesa smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Mnoga istraživanja pokazala su kako je propolis prirodni anestetik, antioksidans, antiseptik i antibiotik, a djeluje čak i protiv virusa. Osim što će ublažiti grlobolju, podiže imunitet, učinkovit je i u liječenju kašlja, sinusa te krajnika. Krema od propolisa odlično je sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Može se uzimati u kapima ili u spreju.

3. Uvin čaj – protiv urinarnih infekcija

Najpoznatiji prirodni lijek i pomoć kod liječenja urinoinfekta je uvin čaj. Ima najduži i najčešću primjenu, a ublažit će bolne i neugodne tegobe i peckanje. Iako nije pretjerano učinkovit kod samog uništavanja bakterija uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprečavanje širenja i izazivanja većih upala. Naime, on je diuretik i pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Osim toga zbog nekih spojeva uvin čaj “odljepljuje” bakterije s epitelijalnih stanica mokraćnih putova i one su tada pogodan cilj za i antibiotsku terapiju.

4. Valerijana – protiv napetosti

Biljka valerijana se zbog svog umirujućeg djelovanja još od 19. vijeka koristi kao prirodni sedativ. Valerijana prvenstveno služi za liječenje nesanice, te uklanjanje napetosti. Zanimljivo je kako njeno umirujuće djelovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu. Ovu biljku lijepog mirisa neki koriste i kao biljni lijek za bolne i neredovite menstruacije, posebno ako je stres glavni uzrok izostanka ciklusa.

5. Češnjak –  protiv bolesti disajnih puteva

Češnjak je snažan antioksidans i djeluje izuzetno povoljno na imunološki sistem sa protuupalnim svojstvima. Osim toga ima i antivirusna i antibakterijska svojstva. Češnjak pomaže kod liječenja mnogih bolesti, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti disajnih puteva, probavnih tegoba, parazita i hroničnog umora. Češnjak osim toga, prirodno snižava kolesterol i krvni pritisak, te pomaže pri regulaciji nivoa šećera u krvi.

6. Đumbir – protiv mučnina

Ova tropska začinska biljka prirodan je lijek protiv mučnina. Koristi se i kao lijek za prehladu, ali i za poboljšanje cirkulacije. Osim toga ima antiseptičko djelovanje i smiruje kašalj te se koristi kao dodatak toplim napitcima tokom zime. Ovo je snažan antioksidans koji stimulira funkciju jetre. Potiče rad srca i krvotok, stvarajući osjećaj topline. Ne preporučuje se osobama koje pate od gastritisa i čireva probavnog sistema. Potiče rad srca i krvotok, stvarajući osjećaj topline.

7. Ulje čajevca – protiv gljivica

Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i spada u jedno od najdjelotvornijih prirodnih sredstava u borbi protiv gljivica na noktima. Antiseptička i antibakterijska svojstva još su prepoznali Aboriđini koji su ga koristili za saniranje povreda, ugriza i uboda insekata. Aromaterapeuti ga preporučuju stavljati u malim dozama i razrijediti ga s nekim baznim uljem (hladno prešano ulje – maslinovo, suncokretovo, sezamovo ili kokosovo ulje).

8. Ehinacea – protiv gripe i prehlade

Izvorno američki rod cvjetnih biljaka Indijanci su koristili za liječenje i prevenciju upala disajnih puteva, a i danas je jedan od najčešćih prirodnih odabira kada želimo skratiti trajanje prehlade gripe te ublažiti simptome upale grla ili kašlja. Istraživanja su pokazala kako smanjuje trajanje prehlade za čak 25 posto.

9. Lavanda –  protiv upala

Lavanda se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji no najpoznatija je po svojim ljekovitim svojstvima. Miris lavande smiruje živčani sistem pa je prirodni lijek za smirenje, pomaže kod glavobolje i kod upale mišića. Par kapi ulja lavande potrebno je umasirati na bolna mjesta i trebala bi ublažiti bol. Kod problema s astmom preporučuje se inhalacija s dodatkom lavandinog ulja. Možete čak probati i masažu prsa s nekoliko kapi lavandinog ulja.

10. Travarica – protiv boli u želucu

I rakija spada u kategoriju prirodnih lijekova, a mnogi će potvrditi kako nema boljeg lijeka za bol u želucu, ali i kod prehlade i gripe. Rakija se preporučuje i za bolove mišića i dezinfekciju rana. Iako ima jako mnogo vrsta klasik je travarica. No, postoji nebrojeno mnogo vrsta travarica, otprilike koliko i raznih ljekovitih biljaka. Pronađite onu koja vam odgovara i živjeli.

 

KOMENTARI:
Loading...