Uske farmerice, tzv. skinny jeans model, koje su već dugo modni trend, mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kod osoba koje ih nose. Zbog takvih uskih farmerica, žene, ali i muškarci koji ih nose, gube osjećaj u nogama. Riječ je o meralgiji parestetike, odnosno gubitku osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerice. Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose usko remenje ili odjeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili pretilih žena, ali sve je više oboljelih među mlađim trendseterima.

Još opasnije od uskih farmerica su uske farmerice u kombinaciji s visokim petama koje guraju zdjelicu prema naprijed i pogoršavaju cijelu situaciju. Na sreću, liječnici kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odjeće odjeće.

Možda je vrijeme da uske farmerice napokon zamijenite nekim “širim” modelom, npr. sve popularnijim dimijama, a štikle udobnim patikama ili balerinkama.

KOMENTARI:
Loading...