Vjerojatno ste već čuli tvrdnje da gazirana voda nije dobra za vaše zdravlje i da je bolje da žeđ utolite običnom vodom. Ipak, nema razloga da se ne počastite čašom hladne gazirane vode, piše Healthline.com

Mineralna voda ne hidrira kao obična

Mjehurići u gaziranoj vodi potiču od ugljen-dioksida, ali ipak ne sprečavaju organizam da se hidrira. Naime, jedna naučna studija je pokazala da je nakon napornih vježbi, gazirana voda kod ispitanika nadoknadila izgubljenu tečnost baš kao i obična voda.

Mineralna voda je loša za zube

Ugljena kiselina koja se nalazi u gaziranoj vodi može da ošteti zubnu gleđ, ali samo u velikoj koncentraciji. Međutim, to se neće desiti ako ne pijete previše gazirane vode i konzumirate gaziranu vodu s voćnim kiselinama ili šećerom. Također, naučna studija došla je do rezultata koji povezuju konzumiranje gazirane vode sa smanjenjem gustine kostiju kod žena.

Mineralna voda deblja i nadima

Istina je da konzumiranjem gazirane vode može doći do privremene nadutosti. Međutim, istraživanja su pokazala da gazirani napici mogu da vas drže duže sitima nego obična voda, naročito ako se konzumira na prazan stomak. Zato, ako vodite računa o liniji, pijte gaziranu vodu, ali izbjegavajte onu s dodatkom vještačkih zaslađivača.

KOMENTARI:
Loading...