Grožđe je porijeklom iz Europe i Sredozemlja, ali se danas uzgaja širom svijeta.

Crvene ili ljubičaste bobice bogate su antocijaninima, dok bijelo-zelene bobice sadrže više tanina i katehina

Ovi antioksidativni spojevi su gusto koncentrirani u koži i sjemenkama.


Riznica dragocjenih nutrijenata

Grožđe je bogat izvor minerala mikronutrijenata poput bakra, željeza i mangana. 

Željezo je posebno koncentrirano u grožđicama. 100 g grožđica sadrži 10% dnevne preporučene doze željeza.

Samo100 g svježeg grožđa sadrži oko 191 mg korisnog elektrolita, kalija.

Svježe je grožđe dobar izvor vitamina C, A, K, B6, B2 i B1.

100 g svježeg grožđa sadrži samo 69 kalorija zbog toga je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma.

Grožđe je bogato polifenolnim fitokemijskim spojem resveratrolom

Snažni antioksidans resveratrol štiti od:

  • raka debelog crijeva i prostate
  • koronarne srčane bolesti
  • degenerativnih živčanih bolesti
  • Alzheimerove bolesti
  • virusnih i gljivičnih infekcija
  • Resveratrol smanjuje rizik od moždanog udara tako što mijenja molekularne mehanizme unutar krvnih žila. 

    To postiže jačanjem otpornosti krvnih žila na oštećenja i povećanom proizvodnjom dušikovog oksida, koji opušta krvne žile. 

    Antocijanini su druga skupina polifenolnih antioksidansa koji su obilno prisutni u crvenom grožđu.

    Utvrđeno je da ove fitokemikalije imaju:

  • antialergijsko
  • protuupalno
  • antimikrobno
  • antikarcinogeno djelovanje
  • Katehini u bijelim i zelenim sortama posjeduju jednake zaštitne funkcije.

    Grožđe ima relativno nizak glikemijski indeks, te zbog toga manje količine grožđa smiju konzumirati i dijabetičari.

     

    Vino je najpopularniji prehrambeni proizvod od grožđa. 

    Medicinska su istraživanja utvrdila da umjereno konzumiranje vina može biti povoljno po zdravlje.

    Istraživanja su pokazala da vino, posebice crno, može:

    smanjiti rizik od srčanih bolesti

    pružiti zaštitu od moždanog udara

    spriječiti rak gušterače

    suzbiti potencijalno kobne bakterije poput e.coli, salmonele i listerije


    Crno vino štiti srce

    Odavno se zna da crno vino može biti dobro za srce. 

    Jedan od poznatih sastojaka crnog vina je resveratrol, snažan antioksidans iz kožice grožđa. 

    U laboratorijskim je istraživanjima utvrđeno da ovaj sastojak posjeduje antikancerogena i protuupalna svojstva te sprečava zgrušavanje.

    Još je veća važnost antioksidansa polifenola – kemijskih spojeva iz kožice i sjemenki, koji štite membrane stanica.

    Procijanidini u crnom vinu smanjuju krvni tlak i kolesterol te štite od stvrdnuća arterija.

    Nedavna danska studija zaključila je da ljudi koji piju do dvije čaše vina dnevno imaju manji rizik od prerane smrti.


    Bijelo vino čuva kosti i zglobove

    Iako ga prati nešto slabiji ugled, i bijelo vino pruža niz zdravstvenih blagodati. 

    Ono sadrži kalij, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i spriječiti stvaranje molekula koje mogu oštetiti tkivo pluća.

    Znanstvenici s Milanskog sveučilišta vjeruju da tirosol i kafeična kiselina iz bijelog vina mogu spriječiti reumatoidni artritis i osteoporozu.

    Istraživanje talijanskih i američkih znanstvenika otkrilo je da konzumacija bijelog vina štiti od srčanog udara.   

    Bijelo se vino preporučuje onima koji pate od migrene, jer ima nisku razinu tiramina – spoja koji izaziva glavobolju, za razliku od mnogih crnih i crvenih vina.

    (SB / AZV)

    قالب وردپرس

    KOMENTARI:
    Loading...