Ljekoviti su svi dijelovi celer, bez obzira koristimo li korjen ili zeleni, nadzemni dio tj. listove.

Prema starim zapisima koristili su ga stari Grci i Rimljani, a opisuje ga se i preporučuje kao vrlo ljekovitu biljku. Kao divlja samonikla biljka poznat je od davnina. Nađen je u grobnicama faraona, a opjevao ga je i Homer u Ilijadi.

Grcima je naprije bio simbol veselja. Ljekovito djelovanje soka od korijena i lista kao i svježi korijen i list koriste se u liječenju bolesti živaca i psihe, pogotovo ako je bolest nastala kao posljedica stresa.

Nadalje, celer ima dobre djelovanje kod bolesti bubrega, bolesti jetre, naročito masne jetre, odličan je za poboljšanje cirkulacije kao i bolesti žuči kod slabog izlučivanja žuči. Koristi se za liječenje kožnih bolesti, astme, kod poteškoća s mokrenjem, povišenog krvnog pritiska, hunjavice, očnih bolesti i bolesti grla i crijeva. Reguliše menstruaciju, pomaže u dijetama, naročito kod poremećaja metabolizma. Jednom rječju, celer ima magičnu moć.

Ali, ono što možda najviše intrigira, njegova su afrodizijačka svojstva. Postoje čak u narodu i brojne uzrečice: ” Kad bi žena znala šta celer znači muškarcu, išla bih ga tražiti po cijelom svijetu” ili ”Kad bi muškarac znao za celerovo djelovanje, zasadio bi njime cijelu baštu”.

Afrodizijačko djelovanje celera koristi se kod svih problema spolne nemoći u muškaraca, pogotovo ako su izazvani strahom od seksualnog odnosa. Stoga, preporučuje se upotreba celera u salatama, supama, kuhanjima, soku i čaju.

KOMENTARI:
Loading...