Iako je proljeće za mnoge najljepše godišnje doba u kom se budi cijela priroda, dobar dio osoba proživljava prave muke kada progriju prvi topliji zraci sunca nakon odlaska zime.

Riječ je naravno o alergijama koje su naročito prisutne u ovo godišnje doba.

Cvjetanje biljaka i početak prisustva polena u zraku, ljudima čiji organizam je alergičan na ovu pojavu počinju se javljati prvi simptomi, simptomi koje je u prvi mah jako teško razlikovati od obične prehlade.

Kako razlikovati prehladu i alergiju?

Iako se i kod jednog i kod drugog slučaja javljaju simptomi poput začepljenja i curenja nosa, kihanja i suzenja očiju, razlike su vidljive u tome što je kod prehlade često prisutna povišena tjelesna temperatura, dok se za alergiju u većini slučajeva veže pojava osjećaja svrbeža.

Drugi i najrelevantniji znak je trajanje “simptoma prehlade”. U slučaju da ne prestaju i nakon perioda dužeg od 2 do 3 sedmice, te ako se pojavljuju svake godine, skoro pa sasvim sigurno se radi o alergiji.

Ostali simptomi alergije

Postoji više vrsta i jačina alergijskih reakcija, pa i sami simptomi zavise od toga koji dio disajnih puteva je u problemu. Ako se radi o gornjem dijelu disajnih puteva, onda su simptomi začepljenost, curenje i svrbež nosa, intenzivno kihanje, svrbež i suzenje očiju. U slučaju da je pogođen donji dio disajnih puteva, tada se radi o astmi, a simptomi su suhi kašalj, otežano disanje uz “zviždanje” i povremeno gušenje.

Također se alergije često manifestuju kroz nesvjesticu, tegobe probavnog sistema, crvenilo i razne nadražaje kože i slično.

Šta učiniti?

Ukoliko se javljaju neki od pomenutih simptoma, a uz to je i neko od predaka imao slične probleme, potrebno bi bilo posavjetovati se sa ljekarom i uraditi efikasnu provjeru u vidu alergo-testa.

KOMENTARI:
Loading...