Breskva sadrži 80-90 procenata vode, a malo kalorija, pa je pogodna kao diuretik i sredstvo za čišćenje organizma. Pored toga, sadrži i korisne hranljive materije kao što su betakaroten, bjelančevine, masti, vlakna, biljna mast, biotin, kalcij, magnezij, natrij, mineralne soli, organske kiseline, selen, skrob, fosfor i ugljene hidrate.

Nutricionisti preporučuju višenamjensko korištenje breskvi u ishrani. Tako predlažu da pijete domaći sok od breskvi bez dodatog šećera.

Također kompot možete da napravite sami, a preporučuju i džem ili slatko od breskvi koje možete da konzumirate tokom cijele godine.

Čaj od listova ove višenamjenske voćke je vrlo korisan, također ima laksativno dejstvo i pogodan je u borbi protiv infekcija.

Breskva djeluje povoljno na tijelo i može da se koristi u medicinske svrhe, pa je tako spektar namjene širok i zabilježeno je povoljno dejstvo u liječenju akni, astme, anemije, bolesti zuba i usne duplje, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka pamćenja, depresije, impotencije, anksioznosti,  problema sa bešikom i mokraćnim kanalima, štitnom žlijezdom, stomačnih tegoba, nadutosti, oticanja nogu, infekcija, reumatskih bolesti.

KOMENTARI:
Loading...