Nema većeg luksuza od zdjele svježeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo.

Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.

Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrijednost.

Od nedozrela voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je posve zrelo, kako piše u knjizi knjige “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga u izdanju Školske knjige.

Glamurozno voće poput bresaka, nektarina, papaje i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće – jabuke (u kojima je 85 posto vode), kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način pridonosi zdravlju.

Teško je nadmašiti našu domaću ljetnu sezonu sjajnog bobičastog voća, stoga – iskoristite ga koliko god možete.

Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, ali tamne kupine, borovnice i crno grožđe malo su ukusniji i imaju više antioksidacijskih elemenata nego crveno voće.

Ljeti uzmite crne i crvene ribizle (otrgnite ih sa stabljika) i za promjenu kušajte crveni ili crni ogrozd i egzotične jagodaste bobice.

SASTOJCI:

50 g kupina
50 g borovnica
50 g jagoda
50 g crnog ili crvenog grožđa
125 ml kokosove vode
1 limeta

PRIPREMA:

1. Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju i pažljivo ih operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i kokosovu vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu.

2. Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku u blenderu po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti.

SAVJET PLUS: Koštice grožđa pridodat će soku više vlakana i neće previše izmijeniti okus soka ili smoothieja. Stoga nema potrebe kupovati grožđe bez sjemenki.

(Zadovoljna.hr)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...