Od svih vrsta voća u ishrani zdravog i bolesnog čovjeka jabuka ima najvažniju ulogu.

U svakodnevnoj ishrani po svom je značaju na prvom mjestu, jer voćni šećer iz jabuke odmah prelazi u krv, kao zaliha energije za umni i fizički rad. Voćne kiseline i pektini iz jabuke djeluju na metabolizam, a celuloza podstiče crijeva na rad, dok pektin osigurava zaštitu sluzokože u tijelu.

Jabuka  je bogat izvor vitamina A, B, C. Najviše se vitamina nalazi u kori i neposredno ispod nje. Tu su i mnogi važni minerali i mikroelementi, najviše kalija, magnezija, kalcija, joda, silicijuma.

Jabuka je čistač organizma. Njen pektin upija i odnosi štetne bakterije, izazivače vrenja i truljenja u crijevima, otrove i razne suvišne masnoće.

Organske kiseline iz jabuke  utječu na suzbijanje stomačnih tegoba, pomažu kod varenja hrane, regulišu razmjenu materija, štite sluzokožu želuca, regulišu stolicu.

Jabuka je odlično preventivno sredstvo protiv arterioskleroze, štiti bubrege i jetru, ublažava glad, djeluje umirujuće.

Najzdravija je sirova jabuka, a najbolje je jesti prije doručka i prije spavanja.

KOMENTARI:
Loading...