Biljke koje zaustavljaju kašalj

Kašalj je, samo simptom, a uzrok je neko drugo stanje ili oboljenje. Šta je najbolje koristiti?

Suhi, nadražajni kašalj

Bijeli sljez

Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je bijeli sljez. Umiruje iritiranu sluznicu gornjih dišnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (ali čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju i u hladnoj vodi). Djelotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade, piše Zdrava priroda.

Islandski lišaj

Islandski lišaj također ispušta sluzi koje oblažu iritiranu sluznicu grla i ždrijela, i time smanjuju nagon na kašalj. Djeluje i protiv bakterija i upala.

Kamilica

Kamilica djeluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluznice dišnih puteva. Djeluje i blago antibakterijski.

Produktivni kašalj – iskašljavanje

Bokvica

Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lijek protiv kašlja, te za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice djeluje antimikrobno, odnosno, sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, te smanjuje nadražaj na kašalj (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrijelo djeluje protuupalno (kod suhog kašlja).

Bršljan

Bršljan olakšava iskašljavanje i širi dišne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala dišnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). Bršljan djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i relaksira ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje).
Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz i smanjuje nadražaj na kašalj. Djeluje antivirusno i antibakterijski.

 

KOMENTARI:
Loading...