Za biljku ivu se u narodu kaže “trava iva od mrtva pravi živa” i ne tek tako, jer iskusni travari je cijene kao zlato iz više razloga.

Za liječenje se koristi još iz doba antike. Raste po krševitim mjestima. Ova aromatična biljka sadrži etersko ulje, tanin, holin, saponine i gorke supstance. Koristi se preventivno za jačanje imunog sistema, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu.

Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i disajnih organa. Smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crijevima i želucu. Takođe je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i disajnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamjenjiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crijevima i želucu. Takođe je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline.

Ukoliko želite da napravite čaj od ove dragocjene trave, u šolju staviti kašičicu samljevene trave i prelijte je sa kipućom vodom. POklopite i nakon 15 minuta procijediti. Pijte čaj jednom do dvaput dnevno prije jela.

KOMENTARI:
Loading...