Često ga smatraju dosadnom, korovskom biljkom koja se može naći u vrtovima, livadama pa čak i u napuknućima trotoara. Međutim, istina je sasvim suprotna.

Maslačak je izrazito zdrava biljka te se može koristiti u ishrani ljudi, ali i kao veoma snažan biljni lijek. On je veoma bogat izvor beta-karotena, vitamina C, vlakana, kalijuma, željeza, cinka i fosfora. Takođe, maslačak sadrži proteine i to veću količinu od špinata. Od davnina se koristi u liječenju anemije, kožnih oboljenja i depresije. U nastavku saznajte koliko je on zaista dobar.

Maslačak djeluje kao blagi laksativ koji poboljšava probavu, stimuliše apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.

On djeluje kao diuretik te pomaže bubrezima u “čišćenju toksina” i eliminisanju viška soli i vode. To, takođe, sprečava i rast mikroba u urinarnom traktu.

Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije i nivoa elektrolita u organizmu.

Svi dijelovi maslačka bogat su izvor antioksidanata koji sprečavaju oštećenja ćelija uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način dolazi do usporavanja procesa starenja ćelija.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslačak djeluje protiv raka i to tako što usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava njihovo širenje. Lišće maslačka posebno je bogato antioksidantima i fitonutrijentima koji su veoma uspješni u borbi protiv raka.

Najnovija istraživanja pokazuju da ova prekrasna biljka snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola.

Maslačak povećava proizvodnju žuči te smanjuje zapaljenja žučne kese.

On sadrži esencijalne masne kiseline i fitonutrijente koji smanjuju upalne procese u cijelom organizmu.

Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije imunološkog sistema te da je veoma djelotvoran u borbi protiv mikroba i gljivica.

Lišće, cvijet i korijen maslačka su jestivi. Oni imaju blago gorak ukus koji se može smanjiti kuhanjem.

Napomena: Maslačak se smatra bezbjednom biljkom za ishranu ljudi. Ipak, neke osobe mogu biti i alergične na njega. Ukoliko ste alergični na ambroziju, hrizanteme, neven, kamilicu, hajdučku travu ili bijele rade, ne preporučuje se da koristite maslačak. Takođe, trudnice, dojilje i osobe koje koriste prepisane lijekove trebale bi se posavjetovati sa doktorom ili farmaceutom prije dodavanja maslačka u ishranu.

KOMENTARI:
Loading...