30.5 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

Aronija: čudesno voće koje štiti od bolesti

- Oglas -

Aronija je biljka kojoj se pripisuju velike iscjeliteljske moći kao i usporavanje starenja. Sadrži veliku količinu antocijanina, vitamina A, B, C i E, minerala i drugih važnih hranjivih tvari.

Aronija ima pozitivno djelovanje na krvne žile, regulira krvni tlak, smanjuje želučane probleme, sprječava aterosklerozu, ublažava migrene, štiti crijeva, jača imunitet, poboljšava vid i pamćenje te povećava elastičnost kože, piše “Kiwi“.

Aronija obiluje antioksidansima

Zreli plodovi aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Antocijanini daju aroniji tamnu boju, a flavonoidi štite stanice od oštećenja i propadanja.

Biofenoli ubrzavaju zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale, reguliraju krvni tlak i utječu na veću elastičnost krvnih žila.

Karotenoidi također štite stanice od oštećenja, sprječavaju nastanak sive mrene i štite kožu od opeklina od sunca.

Aronija je velika vitaminska bomba. Sadrži velike količine vitamina A, vitamina C, vitamina P (koji promiče pravilno funkcioniranje i apsorpciju vitamina C), vitamine B skupine (B9, B6 i B2) i vitamin E. Od minerala sadrži kalij, kalcij, željezo, mangan, fosfor i jod. Aronija je zbog visokog sadržaja pektina odlična za izradu džemova i marmelada.

Aronija ima veliku ORAC vrijednost (Oxygen Radical Absorption Capacity), što znači veću sposobnost apsorpcije slobodnih radikala. Preporučeni dnevni unos je 1.670 jedinica, a aronija ih ima 16.062 na 100 g ploda. Aronija daje neusporedivo veću antioksidativnu zaštitu nego borovnice, brusnice i šipak.

Ljekovito djelovanje aronije

Aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Sprječava nastanak slobodnih radikala, a zbog utjecaja tanina, flavonoida, te vitamina C i E usporava proces starenja. Poboljšava vid, sprječava nastanak sive mrene i štiti oči od UV zraka. Stimulira rad štitnjače, pa se zbog toga preporučuje osobama s hipotireozom. Regulira razinu šećera u krvi i štiti zdravlje urinarnog sustava.

Aronija pozitivno djeluje na probavni sustav jer smanjuje bolove i grčeve, zaustavlja proljev i smanjuje upalu sluznice crijeva. Izuzetno povoljno utječe na krvožilni sustav, srce i regulira krvni tlak. Uz to, snižava loš kolesterol i potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Koži daje veću elastičnost i smanjuje bore.

Aronija pomaže i u održavanju tjelesne težine, pa se može naći u mnogim proizvodima za mršavljenje.

Podrijetlo i uzgoj aronije

Aronija potječe iz Sjeverne Amerike, gdje su je Indijanci koristili u zdravstvene svrhe. Danas je rasprostranjena gotovo svugdje i vrlo je jednostavna za uzgajanje. Otporna je na štetočine i niske temperature, a neutralizira i ultraljubičasto zračenje. Na lošem tlu raste u visini od 1-2 m, a na plodnom čak do 3 m. Aronija daje najbolje plodove kada je stara 2-6 godina.

Plodovi aronije su vrlo aromatični i gorko-kiselog okusa, pa je teško u njima uživati kada su svježi. Iz tog razloga se koriste proizvodi od aronije u obliku soka, kapsula, praha i čaja.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar