Za antioksidante poput borovnica ili zelenog čaja se dosta dugo smatralo kako su dobri za zdravlje, pa čak i da imaju moć u prevenciji kancerogenih oboljenja. Ipak, nova studija istraživača s Univerziteta u Texasu pokazala je kako antioksidanti zapravo mogu utjecati na ubrzavanje širenja i rast ćelija raka kod laboratorijskih miševa.

Antioksidanti su tvari ili nutrijenti koji se nalaze u hrani, a koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu. U biljnom i životinjskom svijetu nalazimo čitav niz različitih vrsta antioksidanata. Neki od njih su vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi

“Dugo se vjerovalo kako su antioksidanti dobri za zdravlje. Ipak, neka od tih istraživanja moraju biti prekinuta jer pacijenti koji dobivaju antioksidante umiru brže. Rezultati našeg istraživanja kažu sljedeće: ćelija raka imaju više koristi od antioksidanata nego normalne ćelije”, pojašnjava dr. Sean Morrison sa UT Southwestern Medical Centra.

Za potrebe istraživanja, naučnici su testirali prevenciju metastaze, ubrzanog širenja ćelija raka, na način da su transplantirali ljudsku kožu zahvaćenu rakom, poput melanoma na miševe. Jedan dio tih ćelija tretiran je antioksidantom naziva NAC (n-acetyl cysteine) koji se često koristi u terapiji pacijanta sa HIV/AIDS-om kao suplement.

Istraživači su kod miševa kojima su dati antioksidanti primijetili brže širenje ćelija raka i njihovi su tumori bili veći za razliku od onih koji nisu bili tretirani ničim.

Ovo nije prva studija koja je pokazala kako ćelije raka zapravo rastu ukoliko se tretiraju antioksidantima.

KOMENTARI:
Loading...