Kids eating a healthy meal in the kitchen

Među najvećim izvorima šećera su voćni sokovi, a roditelji ne obraćaju pažnju na količinu šećera. Ljekari kažu kako su kupovni voćni sokovi jednako štetni kao gazirani.

Djeca u dobi do šest godina pojedu prosječno 75 grama šećera dnevno što je ekvivalent 19 kašičica, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. To je četiri puta više od dozvoljene preporučene količine od 19 grama.

Među izvorima tih šećera dominiraju voćni sokovi, a roditelji ne obraćaju pažnju na količinu šećera. Ljekari kažu kako su kupovni voćni sokovi jednako štetni kao gazirani. Idealno bi bilo djeci pripremati sokove od svježeg voća i povrća, limunade s medom ili ih navikavati da piju vodu. Naime, mnogi mališani naučili su da, kad su žedni, posegnu za sokovima.

Peymane Adab, profesor javnog zdravstva na Univerzitetu u Birminghamu, kaže kako je pogrešno vjerovati da su kupovni sokovi dobri za djecu samo zato što sadrže nešto voća.

Količina šećera koju djeca danas jedu loše utječe na njihovo zdravlje. Adab upozorava da kad odrastu, mogli bi biti pod većim rizikom od dobijanja teških bolesti, kao što su rak ili bolesti srca.

Za mališane dobi od četiri do šest godina preporuka je do pet kašičica šećera na dan (19 grama). Za usporedbu – limenka Coca-Cole sadrži 35 grama šećera, piše “Daily Mail.”

KOMENTARI:
Loading...