Radi se o soku od crvenog kupusa s dodatkom ukusnih šljiva, naranče, cikle i celera.

U nastavku doznajte zašto biste što češće trebali konzumirati crveni kupus i koje su sve njegove zdravstvene dobrobiti.


Riznica vitamina i minerala

Iako se na našem jelovniku češće nalazi zeleni kupus, zapravo bismo crvenom trebali dati prednost.  

Naime, crveni kupus ima veće nutritivne vrijednosti te zadovoljava čak 85% naših dnevnih potreba za vitaminom C, za razliku od zelenog, koji zadovoljava 47% dnevnih potreba za ovim iznimno važnim vitaminom.

Vjerovali ili ne, crveni kupus bogatiji je vitaminom C od samih naranči!     

Crveni kupus spada među alkalne ili lužnate namirnice, koje održavaju zdravi pH u organizmu te štite od upalnih procesa, raka i drugih teških oboljenja. 

Ova superzdrava namirnica čija krasna ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo antocijanina sadrži tiamin, folate, kalcij, mangan, magnezij, željezo i kalij, vitamine C, A, E i K, dijetalna vlakna te vitamine skupine B. 

Ljekovita svojstva crvenog kupusa

Prevenira rak

Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka te ima snažna protuupalna svojstva.

Antioksidansi neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja.  

Tvari iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena, pokazala su istraživanja.

Vitamin A također dokazano smanjuje rizik od raka pluća.  

Potiče probavu te snižava tlak i kolesterol

Crveni kupus pravi je čistač crijeva.

Dijetalna vlakna što ih sadrži uvelike pomažu radu crijeva i eliminaciji otpadnih tvari iz organizma.

Ova namirnica također snižava kolesterol i krvni tlak, pa bi ga trebali što češće jesti svi oni koji boluju od hipertenzije i kojima prijeti rizik od začepljenja krvnih žila.

Usporava starenje te štiti od Alzheimerove bolesti  

Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga.

Njegovom konzumacijom pomoći ćete svojim moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.  

Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom i Alzheimerovom bolešću. 

Čuva zdravlje očiju i kostiju

Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vaš vid i zdravlje očiju te uvelike smanjuje rizik od makularne degeneracije. 

Ovaj vitamin također pridonosi zdravlju zubi, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa pridonosi i gustoći kostiju. 

Crveni kupus također ublažava artritis te bolove u kostima i zglobovima. 

Recept za sok od kupusa

Sastojci: 

3 šljive

¼ manjeg crvenog kupusa

1 korijen cikle

2 stabljike celera

1 naranča

Priprema:

Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Ogulite naranču, a kupus naribajte. Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik pa izmiksajte tako da dobijete sok.  

Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sustav. Čisti bubrege i cijeli organizam, snižava krvni tlak te ima antikancerogeno djelovanje. 

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...